Nieuws Detailhandel

Winkels in Breda mogen elke dag langer open zijn

Voorstel van het Bredaas college voor het verruimen van de winkeltijden: van 6.00 tot 23.00 uur op werkdagen, maar ook op zon- en feestdagen, schrijft BN de Stem.

TOM HAYES | Foto ANP 22 juni 2017

ANP 46997171

De winkels in de binnenstad van Breda mogen straks elke dag van 6.00 tot 23.00 uur geopend zijn. Dat voorstel heeft het Bredase college van B en W in de maak. De verruiming van de openingstijden moet niet alleen gaan gelden op werkdagen, maar dus ook op zon- en feestdagen.

Winkeltijden

Dat de winkels langer open mogen zijn, betekent niet dat ze ook daadwerkelijk langer open blijven. Ondernemers kunnen, binnen de gestelde uren, zelf bepalen hoe lang ze de deuren open houden. ,,We overwegen om de winkeltijden te verruimen zodat ondernemers zelf kunnen beslissen wanneer ze open gaan'', laat wethouder Boaz Adank weten. ,,Dat geeft ondernemers de vrijheid en is goed voor de concurrentiepositie en aantrekkelijkheid van onze binnenstad. Om dit te verkennen, zijn we met de ondernemers en hun vertegenwoordigers in gesprek.''

Concurrentie

In omliggende steden als Tilburg en Eindhoven kunnen winkeliers de tent al geruime tijd langer openhouden. Met het voorstel hoopt het college de concurrentie met die binnensteden aan te gaan. Centrummanager Koert Vermeulen ziet de verruimde openingstijden wel zitten. ,,Waarom zou je winkeliers willen belemmeren die iets extra's willen doen?'' Als voorbeeld haalt hij de extra koopavond aan in winkelgebied Oranje-Zuid (waaronder de Wilhelminastraat valt) en de Halstraat, afgelopen vrijdag. De winkels waren voor die gelegenheid tot 23.00 uur open. Terwijl ze volgens de huidige winkeltijdenverordening maar tot 22.00 uur open mogen zijn. ,,Dus moesten ze vergunningen aanvragen. Allemaal een hoop geregel.''

Supermarkten

De wijziging in de verordening heeft ook gevolgen voor de openingstijden van supermarkten. In het huidige beleid mogen ondernemers kiezen of ze op zondag van 9.00 tot 17.00 uur openen of van 16.00 tot 20.00 uur. Met de nieuwe verordening vervalt die optie hoogstwaarschijnlijk, waardoor supermarkten op zondag de openingstijden van een doordeweekse dag kunnen hanteren. Momenteel moeten winkels op werkdagen om 22.00 uur dicht. Op zon- en feestdagen is dat om 17.00 uur. Het college vraagt ondernemers naar hun mening over het plan. Als het voorstel is afgerond, buigt de gemeenteraad zich er nog over.

Lees ook: Winkeliers, heb oog voor toeristen!