Nieuws Actueel

Deutsche Bank moet 186 miljoen betalen in VS om witwastoezicht

Deutsche Bank moet 186 miljoen dollar betalen in de Verenigde Staten omdat de grootste bank van Duitsland onvoldoende maatregelen heeft genomen om het toezicht op witwassen te verbeteren. De boete werd opgelegd na onderzoek van de Amerikaanse centrale bank.

ANP 19 juli 2023

ANP190723227 1

In een verklaring sprak de Federal Reserve van "onveilige en ondeugdelijke" bankpraktijken bij het Amerikaanse dochterbedrijf van Deutsche Bank. Ook de relatie van Deutsche Bank met een dochterbedrijf van Danske Bank in Estland werd genoemd. Via die tak van Danske Bank werd veel geld witgewassen door buitenlandse criminelen. Deutsche Bank had "gebrekkige interne controles en bestuursprocessen tegen het witwassen van geld" in zijn relatie met Danske Bank, aldus de Fed.

Volgens de Fed heeft Deutsche Bank wel enige verbetering laten zien bij het toezicht op witwassen maar is er nog steeds een verhoogd risiconiveau. De bank zegt nu extra stappen te gaan zetten. Deutsche Bank heeft al veel extra werknemers aangenomen om beter toezicht te kunnen houden op financiële transacties. Deutsche Bank heeft wel vaker hoge boetes gekregen in de VS om wanpraktijken en schandalen.

Ook Nederlandse banken hebben fikse boetes gekregen voor nalatigheid bij witwascontroles. ING trof in 2018 een schikking met het OM van 775 miljoen euro wegens "ernstige nalatigheid". ABN AMRO moest in 2021 bij een schikking een boete van 480 miljoen euro betalen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws