Nieuws Actueel

Deventer blikkenfabrikant toonaangevend dankzij innovaties

De zelfrijdende vorkheftrucks die Deventer blikkenfabrikant Ardagh vorig jaar in gebruik nam, zijn een succes. Dus verdwijnen nog meer bemande heftrucks. Door dit soort innovaties blijft Ardagh toonaangevend in de wereld, schrijft de Stentor.

Evert van de Weg | Foto: Ronald Hissink 14 februari 2017

Ardagh Deventer Ronald Hissink

Bedrijfsdirecteur Jan de Bruin: ,,Er hebben hier decennialang meer dan 1.000 man gewerkt. Door alle automatiseringen is dit nu veel minder, maar nog altijd hebben we meer dan 400 mensen aan het werk. Daarnaast werken er op het regionale Ardagh Hoofdkantoor aan de Zutphenseweg ook nog eens zo'n 70 mensen.''

Werkgelegenheid

Thomassen & Drijver-Verblifa en alle opvolgers daarvan (nu dus Ardagh), behoren al heel lang tot de top van de werkgevers in Deventer, samen met bij voorbeeld Nefit, AKZO en Roto Smeets. Daarnaast zorgt Ardagh Deventer voor werkgelegenheid bij leveranciers in de wijde omgeving van metaal, machines, gereedschappen, allerlei diensten als onderhoud, schoonmaak en transport.

Voorloper

Het bedrijf in Deventer-Zuid heeft met name de laatste twintig jaar in vakkringen een uitstekende reputatie verworven als voorloper bij verschillende ontwikkelingen op blikjesgebied. Jan de Bruin: ,,Consumenten willen blikjes die makkelijk met een treklip open gaan en ik durf te zeggen dat wij hier nu, na heel veel research, ongeveer de makkelijkst openende deksel met treklip ter wereld maken. En daar maken we er dan wel meer dan 2 miljard stuks per jaar van.'' Het bedrijf in Deventer kwam een paar jaar geleden met een andere belangrijke primeur. Blikjes voor voedingsmiddelen produceren op dezelfde manier als drankenblikjes. Een stuk dunner dus. Het werd een groot succes. De Bruin: ,,We hebben er nu twee supersnelle lijnen voor, die dan wel tientallen miljoenen euro's per stuk kostten. Deze speciale dieptrektechnologie is, net als het maken van de dekseltjes die heel makkelijk open gaan, zó bijzonder dat veel buitenlandse Ardagh-bedrijven bij ons de kunst komen afkijken''.

Automatisering

Dat Ardagh Deventer-Zuid niet bang is nieuwe dingen uit te proberen, bleek ook vorig jaar, toen het bedrijf ultramoderne zelfrijdende vorkheftrucks in gebruik nam. Deze kunnen heel precies tot op twaalf meter hoogte pallets met blikjes stapelen. Deze zelfrijdende heftrucks zullen binnenkort ook een groot deel van het interne transport in de fabriek van de bemande trucks overnemen. Positief voor blikjes is, dat ze erg milieuvriendelijk zijn. In Nederland wordt 94 procent van de blikjes gerecycled en ook na eindeloos recyclen behoudt het metaal dezelfde kwaliteit. Daarom ziet de toekomst voor blikjes er goed uit.