Nieuws Actueel

Deventer gaat van 'regen in drup' naar zonnigere winkeldagen

Ook al regent het deze maandag bij tijd en wijle, de Boxbergerweg lacht. Vier jaar geleden werd er een operatie gestart om de straat nieuw leven in te blazen. Niet zonder succes.

André Valkman | Foto: Ronald Hissink 23 februari 2016

Straat ronald hissink

De gemeente Deventer stelde een heuse winkelstraatmanager aan, die weer reuring in de winkelstraat moest pompen. Joost Nicasie werd die man. Wat voor een straat trof hij aan? "Oud-profvoetballer John Oude Wesselink had er een befaamde winkel, maar was weggegaan." Veel winkels die in het verleden de straat uitstraling gaven waren vertrokken. Rog en Haverkamp kozen bijvoorbeeld voor respectievelijk bedrijventerrein Bergweide en het Runshopping Centre.

SamenhangNicasie: "Ik moest daarom samenhang kweken tussen de nieuwe ondernemers. Ik liet een site maken en hield evenementen als het Box-Spring, een kunstevenement." Voor ondernemers die vertrokken kwam een bijzondere groep terug, zag hij: "Winkeliers die hun wortels deels buiten Nederland hadden liggen, zoals bijvoorbeeld Turkse ondernemers." De straat moest een nieuwe identiteit krijgen. "Het is gelukt cohesie te creëren."

DialoogHenk Wessels heeft een bakkerij aan de straat. "Zeker. We worden steeds meer een geheel. Ook zeker door de hulp van de wijkmanager. Winkels raakten leeg, daar kwamen veelal Turkse winkeliers voor terug. Het heeft even geduurd voordat er een dialoog kwam tussen hen en de oudere garde van ondernemers hier, maar we komen steeds dichter tot elkaar. Ik ben echt positiever: mensen zien dat er weer meer leven is hier."

Wiebe Looijenga heeft een schoenenzaak: "Er raakten wat panden leeg, met hulp van de wijkmanager kwamen er nieuwe zaakjes. Als het bij de een regent, druppelt het bij de ander. Je hebt buren nodig als winkelier." Bij de Poolse delicatessenzaak Patelnia, waar Aldona Kolacz de scepter zwaait, zijn ze ook tevreden. "Maar ik kan niet zeggen dat de situatie beter is dan 2008, toen ik hier kwam. Klanten klagen over het betaald parkeren."

Betaald parkerenGemeente Deventer is ook blij, maar ook enigszins verbaasd over de klachten van ondernemers: "Het parkeergeld is er destijds gekomen op verzoek van de ondernemers. Ze waren bang dat anders de parkeerplaatsen door alle bewoners van de Boxbergerweg gebruikt zouden worden. Maar als ze als collectief het betaald parkeren liever afgeschaft zien, dan valt daar over te praten", vertelt gemeentewoordvoerder Maarten-Jan Stuurman.

"Ik zie ook liever dat het gratis parkeren wordt", zegt Wessels. "Ik zie wel iets in een blauwe-zone, met zo'n parkeerschijf. Dat mensen even mogen parkeren." De voormalig wijkmanager denkt dat je het betaald parkeren nooit moet afschaffen. Nicasie: "Ik vrees dat bewoners er dan hun auto laten staan."