Nieuws Actueel
Deventer springplank voor Belgisch bier
De Belgische brouwer van Duvel, La Chouffe en nog meer speciaalbieren richt zich vanuit Deventer op de alsmaar groeiende Nederlandse markt. "Deventer ligt centraal en de Belgen vinden Deventer een prachtige, historische stad."

De populariteit van speciaalbieren zit in de lift in Nederland. Duvel Moortgat opent binnenkort zelfs een bierervaringscentrum in Deventer. Dat zal in principe geen plek zijn voor het grote publiek, maar voor klanten van de Belgische brouwer. "Dan moet je denken aan de horeca en drankenleveranciers in Nederland", zegt Martin Strijtveen, general manager Duvel Moortgat Nederland.
In een pand van de vroegere gasfabriek aan de Zutphenseweg, industrieel erfgoed, kunnen die doelgroepen nader kennismaken met de bieren van Duvel. Duvel zal er ook de kantoorfunctie huisvesten. De brouwerij bewerkt de Nederlandse markt al sinds 2008 vanuit Deventer, vanuit een pand iets verderop, in een typische kantooromgeving. Dat is niet de meest fijne plek om bier te beleven. Wat meespeelt is dat de nieuwe locatie direct aan de drukke Zutphenseweg ligt, vlakbij snelweg A1, zodat Duvel meer zichtbaar wordt.
Groei De stap past bij de groei van de speciaalbieren in Nederland en Duvel in het bijzonder. Strijtveen: "Vergeleken met 2008 zijn we enorm gegroeid. Destijds werkten bij Duvel in Nederland tien personen. Inmiddels zijn dat er dertig. Onze omzet in Nederland is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. De Nederlander drinkt steeds meer speciaalbier. Je merk het niet alleen aan al die horecazaken met speciaalbieren op de tap. Maar ook aan de hoeveelheid speciaalbieren in veel supermarkten. Of neem de lokaal gebrouwde bieren die je steeds meer ziet. Een mooie ontwikkeling. Vroeger zag je doorgaans dat mensen pas vanaf 25-plusleeftijd speciaal bieren begonnen te drinken. Tegenwoordig zie je dat al bij 18-jarigen."
Familiegevoel De Belgen bouwden de afgelopen jaren Duvel als speciaal bier uit en voegden nieuwe bieren toe aan het imperium. Door oude, wat vergeten bieren nieuw leven in te blazen, zoals Vedett, of brouwerijen op te kopen (La Chouffe). Breendonk is de thuisbasis van Duvel Moortgat. En niet Moortgat, nog weleens een misverstand in niet-bier kennend Nederland. Strijtveen: "Duvel is een familiebedrijf. Nu staat de vierde generatie van de familie Moortgat aan het roer. Je merkt aan alles dat het een familiebedrijf is, de betrokkenheid, het gevoel erbij, is enorm."
Centraal Strijtveen, van oorsprong Sallander uit Heino, straalt die passie voor en kennis van speciaalbier ook uit. Hoe kwam Duvel in Deventer uit? "Het kantoor stond in Bunnik, maar dat pand voldeed niet meer. Ik woon in Deventer en stelde Deventer voor als nieuwe plek van het kantoor voor de Nederlandse markt. Deventer ligt centraal. In Nederland zit de distributie en opslag in Brabant. De Belgen vinden Deventer een prachtige, historische stad, hoor ik altijd als men overkomt." Die waardering en betrokkenheid komt ook tot uiting met de sponsoring door Vedett van het wielerspektakel met Pasen in de binnenstad.
Ervaringscentrum Het fraaie Deventer is ook een mooie plaats voor een bierervaringscentrum. "Het pand dat we per februari volgend jaar betrekken is precies wat we zochten. Een rauwe omgeving, prachtig industrieel erfgoed met moderne accenten. Er komt een showroom met onze bieren en uitleg over de geschiedenis van Duvel. "
Aardig is dat het oude pand een kelder heeft: "Daar kunnen we sommige bieren laten rijpen. Ja, net zoals bij wijnen. Dat geeft ook weer die bierbeleving. Even naar de brouwerij in België rijden met klanten is soms net te ver. Deze locatie is een mooi alternatief."
Locatie Op aanvraag zijn incidenteel niet-klanten welkom (in groepsverband), geïnteresseerden in speciaalbier zijn er genoeg. "Maar daar moeten we terughoudend mee zijn, ook omdat de locatie voor grote groepen te klein is."
De vroegere gasfabriek was jarenlang in verval, maar is recent gekocht door 1618 Vastgoed BV uit Deventer. De opknapbeurt van het complex is begonnen. In één van de drie panden vestigt zich een Deventer whiskystoker. In het andere pand komt een kenniscentrum waar startende ondernemers en bedrijven elkaar ontmoeten en inspireren.