Nieuws Actueel

Deventerse begint in roerige tijd reisbureau

Reizen organiseren met als bestemming de Turkse regio Antalya. Gezien de spanningen in het land niet de meest gunstigste tijd. Toch doen Nevin Yücel en haar zoon Emiel Kamperman uit Deventer het, schrijft de Stentor.

Eric Boekel 2 juni 2017

TURKSEREISBUREAU NEVINYUCEL EMIELKAMPERMAN

'Zeker, het is geen makkelijke tijd voor het toerisme in Turkije. Er gaan hotels over de kop, allerlei bedrijven die vooral van toerisme leven hebben het moeilijk", erkent Nevin Yücel uit Deventer. Sinds kort organiseert ze onder de naam Jijreist reizen naar Turkije. ,,Maar de meeste onrust en problemen waren in Istanbul en in de hoofdstad Ankara. Tijdens de coup op 15 juli vorig jaar waren ik en mijn zoon in Antalya. Daar merkte je er helemaal niets van. We zagen op televisie dat er een coup aan de gang was. Er was geen onrust op straat, geen demonstraties, niets."

Diplomatieke rel

De ironie wil dat Nevin en haar zoon Emiel Kamperman begin maart weer in Turkijke waren, toen de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije uitbrak. Ze waren in Antalya en de nabijgelegen badplaats Olympos, het hart van de reis die ze aanbieden. ,,We waren daar om de accommodatie en de dagtochten te regelen. In de Nederlandse media leek het wel alsof heel Turkije onder grote spanning stond vanwege het referendum. Het enige wat we daar meekregen was dat er wel eens pamfletten werden uitgedeeld. Ik zal niet zeggen dat er niets aan de hand is, maar het overgrote deel van Turkije is rustig, de badplaatsen zijn absoluut veilig."

Rust, natuur en lokale bevolking

Er geldt voor Turkije geen negatief reisadvies. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert toeristen wel overal alert te zijn en samenscholingen en drukke plaatsen te mijden. De reis die Nevin aanbiedt gaat echter naar Olympos, een rustig gelegen dorp op anderhalf uur reizen van Antalya, vlakbij de Middellandse Zee met prachtige natuur, pittoreske dorpjes en tal van Romeinse ruïnes. ,,Wij richten ons op Nederlanders die van rust en natuur houden, die de lokale bevolking willen ontmoeten, die cultuur willen opsnuiven. Onze bestemming is absoluut veilig. Ik ben zelf gids op de reizen, dus ik kan daar persoonlijk garant voor staan."

Organisatietalent

Nevin deed eind jaren 80 in Turkije een tweejarige opleiding tot gids en reisde heel het land af. Toen zij op een van de reizen haar toekomstige echtgenoot uit Deventer leerde kennen, besloot ze naar Nederland te komen. Ze deed nog geregeld gidswerk tot de kinderen kwamen. ,,De afgelopen jaren heb ik weer geregeld gidswerk gedaan voor grote touroperators. Ik vind het echter veel leuker om kleinschalig te werken en besloot zelf een reisbureau op te zetten." Aan de Hogeschool Saxion heeft ze de opleiding logistiek en management gedaan, haar zoon deed de opleiding Business IT en Management. Organisatietalent genoeg dus.

Lees ook: De successtory van Atilay Uslu van Corendon

Meer te bieden

Nevin verwacht dat de terugloop van de toeristenstroom naar Turkije van tijdelijke aard is. ,,Toen we in maart naar Antalya vlogen, zat het vliegtuig vol met Nederlanders. Die laten zich er niet zo snel van weerhouden om ergens heen te reizen. Misschien dat een deel van de Nederlandse toeristen deze zomer naar Spanje en Griekenland vliegt in plaats van naar Turkije. Maar ik verwacht dat ze volgend jaar weer voor Turkije gaan kiezen. Het is een prachtig land, gastvrij, scherp geprijst. En het heeft veel meer te bieden dan massatoerisme. Dat laten wij met ons reisbureau zien."

'De badplaatsen in Turkije zijn absoluut veilig'

Nevin Yücel