Actueel

Deze 21-jarige ondernemer groeit naar 1,5 miljoen omzet met Iventgroup

beeld deondernemer
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Wat is de Iventgroup voor een bedrijf?

“Iventgroup verzorgt audiovisuele producties voor evenementen, beurzen en bijeenkomsten. We leveren apparatuur voor beeld, licht en geluid. Het bedrijf bestaat uit drie segmenten: Iventrent, Iventshows en Iventproductions. Organisatoren huren ons in voor het leveren en opbouwen van de apparatuur. Mijn klanten komen uit de hoek van scholen, bedrijven, congressen en evenementenbureau.”

>> Werkkapitaal nodig? Kom op 25 januari naar De Week van de Ondernemer; Special Financieren. Klik hier om in te schrijven.

Je bent al jong begonnen met ondernemen.

“Ja, zo rond mijn zestiende, dus ik ben al 5 jaar bezig. Ik kom uit een echt ondernemersgezin. Mijn vader had een paar bedrijven. Het is spelenderwijs gegaan en ik heb het ook gewoon in mij. Ik heb het overigens allemaal op eigen kracht gedaan. De lening die ik ooit eens bij mijn vader had, moest ik gewoon terugbetalen mét rente. ‘Maak het je eigen. Zoek het zelf uit door in Excel je ondernemersplan te schrijven,’ zei hij.”

Lees ook: Hoe Vrienden van Amstel in 20 jaar uitgroeide tot Nederlands grootste muziekevenement

Lees verder onder de advertentie

Hoe ben je in die verhuurwereld voor evenementen terechtgekomen?

“Mijn vader is een voorbeeld voor mij, maar ook Henny Leeflang en Luuk Hasselman. Het zijn vrienden van mijn vader. Zij hebben het bedrijf H&L Producties in Haarlem en organiseren onder andere Haarlem Culinair en Bubles&Bites. Henny is een beetje mijn ‘tweede’ vader. Ik werd door hen op het idee gebracht om in deze business te stappen.”

Hoe ben je begonnen?

“Eigenlijk door vallen en opstaan. Mijn eerste feest dat ik als 16-jarige organiseerde in de Haarlemse Lichtfabriek werd financieel geen succes. Ik ging compleet op mijn plaat, en bleef achter met een schuld aan mijn vader. Terugbetalen met rente hoorde bij het leerproces. Deze kennis en ervaring heeft mij sterker gemaakt. Via Feestfixers begon ik januari 2016 samen met Barry van Rooijen Iventgroup. Hij heeft 50 procent van het bedrijf en ik de rest.”

De lessen van Pim Butte:

  • Houd je hoofd erbij

  • Heb vertrouwen in jezelf

  • Blijf en doe normaal

  • Zorg dat de meest actuele cijfers in je kop zitten

  • Ook al ben je ergens enthousiast over, baseer je op feiten.

  • Durf toe te geven om te falen

  • Praat met andere ondernemers, mensen met ervaringen. Zo zoek in mijn balans.

Lees verder onder de advertentie

Je kon een bedrijf overnemen.

“We kregen te horen dat de eigenaar van Evelements vanwege ziekte zijn bedrijf ging verkopen. Barry van Rooijen heeft er gewerkt en kende het bedrijf. Het past goed bij ons, en we konden bij een eventuele overname een behoorlijke groeispurt maken. En onderhandelen kan ik goed, geleerd van mijn vader.”

Wat namen jullie over?

“Klanten en apparatuur en geen personeel. Vooral het hebben van eigen apparatuur kwam mooi uit, omdat we de laatste tijd veel moesten inhuren. Het gevolg daarvan was dat ons brutomarge onderuitging. De inhuurkosten zijn nu aanzienlijk lager.”

Lees ook: Achter de schermen bij de Week van de Ondernemer: 'We love entrepreneurs'

Lees verder onder de advertentie

De bank die zo’n jonkie financiert. Je bent nog een startup. Hoe is het je gelukt?

“Toch heeft de Rabobank ons aangehoord en ongelofelijk snel geschakeld. Er waren meer kapers op de kust. Snelheid was essentieel. Door mijn ervaring en steun van onze financiële adviseurs waren al onze cijfers en andere onderbouwingen in orde. Ik kreeg van de bank een compliment voor het aangeleverde dossier. Om de overname te financieren namen we een lening van 330.000 euro met een borgstellingskrediet van de overheid. We hebben ook onze rekeningcourant bij de Rabobank.”

Hoe ziet de toekomst eruit?

‘’Groeien in omzet en mensen. In de evenementenmarkt gaan jaarlijks miljarden euro’s om. Het is een exportproduct. Eind 2019 hebben we een omzet die minimaal 1,5 miljoen euro is, dat realiseren we met 10 tot 12 mensen. Overigens gaat die groei niet ten koste van het contact met onze klanten. Ik noem het old-school innovation wat wij doen. Nu alles digitaal gaat, doen wij het anders. Ons klantcontact blijft persoonlijk. Het wordt gedaan door echt mensen. Raar misschien om dat een jongen van 21 jaar te horen zeggen. We gaan voor het persoonlijke contact.”

Eind 2019 hebben we een omzet die minimaal 1,5 miljoen euro is, dat realiseren we met 10 tot 12 mensen

Pim Butte