Nieuws Actueel

Deze akkerbouwer in Strijen stelt zijn land open voor consumenten en wil daarmee de schoonheid van de sector laten zien

De Strijense akkerbouwer Martin de Ruiter stelt vanaf zaterdag opnieuw ruim 3 hectare van zijn land open voor bezoekers om zelf hun aardappels en groenten te vergaren. ,,Ik wil ook bijdragen aan bewustwording en de scepsis ten opzichte van het boerenbedrijf wegnemen", zegt hij in de AD Rotterdams Dagblad.

ARCO BOMGAARS | Foto: QPhoto 9 augustus 2017

Martinderuiter Qphoto

Je eigen aardappeloogstje veiligstellen of een hoeveelheid uien, rode bieten, wortels of spruiten vers van het land inslaan: de Beleef het en Eet het!-formule die Martin de Ruiter al enkele jaren in deze periode van het jaar hanteert, slaat nog steeds aan. ,,Zelfs uit Noord-Holland en België komen mensen naar Strijen om hun aardappels en groenten 'binnen te halen'. Maar ik wil de bezoekers ook wat bijbrengen en laten zien'', is de filosofie van Strijenaar De Ruiter.

Trots

Zijn anekdote van het ventje, wiens ogen bijna uit zijn kassen rolden toen hij de akkerbouwer patat zag snijden van gerooide aardappels terwijl het mannetje stamelde 'ik wil geen patat van aardappels' doet daarbij dienst als voorbeeld. ,,Kinderen weten niet meer waar hun eten vandaan komt. De consument is totaal vervreemd van ons werk.

De scepsis is groot: wij zouden de boel platspuiten met vergif. Terwijl vorige week nog in de media verscheen dat de Nederlandse boer het best scoort op het gebied van milieumanagement. Daar mogen we best trots op zijn. Natuurlijk bestrijd ik onkruid en schimmels, maar ik gebruik geen insecticiden.''

Functioneel

De Ruiter stelt graag 3,5 hectare van zijn land aan de Groot Cromstrijensedijk ter beschikking op de komende zaterdagen, zodat mensen inzicht krijgen in hoe zijn bedrijf werkt. ,,Daarbij kunnen ze ook genieten van de bloemenranden bij de akker, met daarbij ook enkele bijenkorven. Die bloemenranden zijn niet alleen mooi, maar ook uitermate functioneel.''

Lof

Het initiatief van Martin de Ruiter oogst lof bij collega's, maar geen navolging. ,,De sector is nogal conservatief'', zegt hij. ,,Maar ik wil dit initiatief juist benutten om te laten zien hoe mooi onze sector is. Ik ben dan ook vereerd dat ik gevraagd ben om mee te gaan werken aan de totstandkoming van het Foodlab, het 'Huis van de Voeding' maar bovenal een kenniscentrum dat in de Hoeksche Waard zou moeten komen. Dat ligt in de lijn zoals ik erover denk.''

Ik wil dit initiatief juist ook benutten om te laten zien hoe mooi onze sector is

Martin de Ruiter, Akkerbouwer