Nieuws Actueel
Deze bakkerij voorziet 65 Hoogvliet-filialen van vers brood
Het brood in de schappen van supermarktketen Hoogvliet komt sinds een half jaar uit de regio Lansingerland. Op de grens van Zoetermeer en Bleiswijk staat een ultramoderne bakkerij. Die voorziet alle 65 filialen van het bedrijf meerdere keren per dag van dagvers busbrood, puntjes, bolletjes en desembrood. Het AD nam er een kijkje.

De geur van gist en versgebakken brood komt je tegemoet zodra je de deur opent van de gloednieuwe bakkerij van Hoogvliet in Bleiswijk. Sinds een half jaar wordt hier voor alle Hoogvliet-supermarkten in Nederland gebakken.
Aan de muren hangen grote foto's van versgebakken brood. Door middel van informatieborden wordt uitleg gegeven over het bakproces en over de hoeveelheden bloem en gist die dagelijks worden gebruikt.
KrentenbollenVanaf de balustrade boven de bakkerij kijkt Louis van Gelder tevreden uit over de enorme lopende band waar onophoudelijk brood vanaf rolt. Hij is manager van de bakkerij, die zeven dagen per week in bedrijf is. "Wij maken hier 265.000 broden per week en meer dan een miljoen stuks kleinbrood", legt Van Gelder uit. "Daaronder verstaan wij puntjes, broodjes en krentenbollen. Dat doen we met veertig man. Zoveel mensen werken er in deze bakkerij."
Via een trap loopt de manager naar de werkvloer van de bakkerij. Daar staan duizenden broden rustig te rijzen, wachtend op het moment dat ze de oven in kunnen. Aan de andere kant houden medewerkers toezicht op de lopende band. Daar schieten in een duizelingwekkend tempo de puntjes voorbij.
VersTweeduizend vloerbroden per uur kunnen er gebakken worden. Het aantal normale broden ligt op 7000 per uur. Voor de kleinere broodjes ligt de capaciteit op 24.000 per uur.
"We kiezen er heel bewust voor om het brood in een centrale oven te bakken en we zorgen ervoor dat het tóch nog vers in de winkel ligt", vertelt hij, terwijl hij langs enorme zakken met zaden en pitten loopt. "Dat kan doordat de broden bijna direct vanuit de ovens de vrachtwagens ingaan. Het snijden gebeurt bijvoorbeeld wel nog in de supermarkten zelf, omdat de broden hier nog te warm zijn. Alles wat nu van de band af rolt, ligt als het goed is binnen een paar uur in de winkel."
Strakke planningVijfenzestig supermarkten die de hele dag door voorzien moeten worden van vers brood. Het vraagt om een enorme logistieke operatie die zich voltrekt vanaf bedrijventerrein Prisma, op de grens van Zoetermeer en Bleiswijk. De vrachtwagens rijden naar vestigingen in de buurt, zoals Zoetermeer en Rijswijk, maar ook naar vestigingen een stuk verder weg. Die in Amersfoort en Zaltbommel bijvoorbeeld.
"Om ervoor te zorgen dat er altijd vers brood in de winkels ligt, krijgen de supermarkten meerdere keren per dag bezoek van de vrachtwagens", vertelt Van Gelder. "Dat vraagt om een strakke planning. Wij zorgen er daarom voor dat de vrachtwagens die hier brood komen halen ook gelijk de grondstoffen brengen voor het bakproces. Dat is een stuk efficiënter."
Braakliggend terreinVia de ovens en de werkvloer neemt Van Gelder de trap naar beneden. In enorme torens glijden de broden richting klaarstaande kratten, waarna deze de vrachtwagens ingaan. Van Gelder: "Dit proces begint aan het einde van de dag en loopt door tot ver in de ochtend. Om ervoor te zorgen dat het brood vers in de winkels ligt, wordt niet 24 uur per dag gebakken. Dat gebeurt alleen rond de openingstijden van de winkels. Geen industrieel proces dus. Het is gewoon hetzelfde als de bakker op de hoek."
Eenmaal terug in het kantoor van Van Gelder bieden de glazen ramen een mooi uitzicht op de omgeving van de bakkerij. Die wordt nu nog omringd door de hsl-lijn en een groot stuk braakliggend terrein. Daar gaat op korte termijn verandering in komen, legt Van Gelder uit. Hij vertelt dat Hoogvliet het distributiecentrum van het supermarktconcern in zijn geheel verhuist van Alphen aan den Rijn naar bedrijventerrein Prisma.
Feest"In Alphen groeien wij uit ons jasje. Daar is weinig ruimte om uit te breiden", weet Van Gelder. "De bedoeling is dat de bouw op Prisma over twee jaar begint. De bakkerij is eigenlijk een vooruitgeschoven post, zo kun je dat zien. We worden straks weer onderdeel van het distributiecentrum. Dat heeft logistiek gewoon een heleboel voordelen. De bakkerij beslaat op dit moment nog maar een heel klein gedeelte van het gebied waar dit distributiecentrum komt te staan. Deze locatie ligt in het hart van al onze winkellocaties. Dat is het mooie ervan. De supermarkten zijn in zeer korte tijd te bereiken en je zit hier direct aan de snelweg."
Van Gelder zelf groet nog een aantal collega's die voorbij lopen en het leslokaal ingaan, ook in de bakkerij gevestigd. Medewerkers krijgen hier uitleg over de broden en over hoe ze ermee om moeten gaan. Zelf is de manager zichtbaar trots op zijn werkplek en de nieuwe bakkerij. "Het is mooi om hier dagelijks rond te lopen en iedere ochtend te beginnen met de geur van versgebakken brood. Of dat ooit went? Nee hoor, dat blijft heerlijk. Het is iedere keer weer een feest."