Actueel

Deze Culemborgse moeder richt een onderwijsinstelling op

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Culemborg krijgt een nieuwe opvang voor kinderen die door autisme niet naar school kunnen. Oprichter is Marieke Stolte, moeder van een dochter met autisme. De opvang krijgt een plek in de watertoren. Aldus AD Utrecht.

Lees verder onder de advertentie

Stoltes dochter, de 14-jarige Lina, gaat al zes jaar niet meer naar school omdat ze het door haar beperking niet aankan. Zij en twaalf andere ‘thuiszitters’ kunnen in de toekomst terecht bij Linawijs.

Vanaf januari zullen de eerste contacten tussen leerlingen en begeleiders gelegd worden. Een school wil Stolte het niet noemen: de meeste kinderen die straks bij Linawijs worden opgevangen, zijn namelijk allergisch voor het woord ‘school’.

Lees ook: StuComm: de snelst groeiende startup in educatie

Lees verder onder de advertentie

Bovendien gaat het er heel anders aan toe dan op een school. Het is een ontwikkelplek, een plaats waar zorg en onderwijs samenkomen, waar naar het individu gekeken wordt en waar motivatie en ontwikkeling voorop staan. Op die plek wil zij Lina zich laten ontwikkelen. Op haar manier, in haar eigen ruimte en met persoonlijke begeleiding op het gebied van onderwijs en zorg.

Prikkels

Zes jaar geleden maakte Lina de stap van regulier onderwijs naar speciaal onderwijs. Zij was een jaar daarvoor gediagnosticeerd met MCDD, een stevige vorm van autisme. Zij kon niet met prikkels omgaan en had steeds meer moeite om realiteit en fantasie te scheiden.

In overleg met de behandelaar en de leerkrachten van haar school besloten Lina’s ouders hun dochter een tijdje thuis te houden. Langzaamaan werd duidelijk dat terug naar school niet ging. Stolte, leerkracht op een basisschool en verpleegkundige, bleef thuis en begeleidde en onderwees haar dochter fulltime. Toen dat niet meer ging, ontstond het idee voor Linawijs.

Lees verder onder de advertentie

Andere vestigingen zitten ook al in de planning. Gemeente en Rijk zijn enthousiast. Na overleg met verschillende instanties, andere ouders, gemeente en ministeries blijkt er veel draagkracht te zijn. In Linawijs komen plekken waar kinderen individueel tot rust kunnen komen en er zijn ruimtes voor groepsactiviteiten. Stolte: ,,Wellicht komt er ook een Linawijs Plus, voor volwassenen.’’