Nieuws Actueel

Deze drie bedrijven maken kans op de ondernemersprijs Haaglanden 2018

De één ontwerpt, maakt en verkoopt wereldwijd satellieten, de ander runt dé biologisch-dynamische boerderij van de Randstad en het laatste duo steelt de show met goede koffie en bijzondere chocolade. Drie uiteenlopende bedrijven zijn genomineerd voor de Ondernemersprijs Haaglanden 2018. Vanavond is de finale schrijft het AD Den Haag.

Malou Seijdel | Foto: Frank Janssen, Fred Nijs 15 november 2017

Hop Stork ondernemersprijs haaglanden

Ruimtevaartbedrijf ISIS - Innovative Solutions In Space

Het Delftse ruimtevaartbedrijf ISIS - Innovative Solutions In Space werd in 2006 opgericht door studenten van de TU Delft, die zich bezighielden met nanosatellieten. ,,Als studenten waren we verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van de satelliet Delfi-C3", vertelt ceo Jeroen Rotteveel van ISIS. ,,Van daaruit ontstond het idee om na de studie door te gaan als onderneming. Met vijf studenten zijn we een bedrijf begonnen, een aantal projectgenoten zijn later ook weer in dienst gekomen."

In de afgelopen tien jaar is het bedrijf gegroeid tot een multidisciplinair team van 85 ingenieurs en technici. Rotteveel: ,,We hebben het bedrijf weten om te zetten tot een kleinschalige nanosatellietfabriek, waar we satellieten tussen de 1 en 30 kilogram ontwerpen, bouwen en lanceren."

Lees ook: Elwin Giel (The Penthouse) krijgt ondernemersprijs in Den Haag

Rotteveel vindt het 'een hele eer' dat hij is genomineerd voor de Ondernemersprijs Haaglanden. ,,De regio staat bol van de inspirerende ondernemers", vindt hij. ,,Wij opereren voornamelijk internationaal en zijn wellicht niet zo bekend in Haaglanden. Het is mooi dat ons hightechmaakbedrijf wat meer aan de regio wordt voorgesteld."

Baanbrekend

ISIS heeft een viertal hoofdactiviteiten. Allereerst is dat het ontwikkelen van nieuwe technologie en baanbrekende projecten. Rotteveel: ,,Zoals de ontwikkeling van een radio-ontvanger die volgend jaar naar de achterkant van de maan wordt gelanceerd."

Ook houdt ISIS zich bezig met het ontwerpen, maken en verkopen van gestandaardiseerde satellietcomponenten voor andere ontwikkelaars, bijvoorbeeld via de webshop van het bedrijf. ,,Bovendien ontwerpen, maken en lanceren we complete nanosatellieten voor educatie, telecommunicatie, wetenschap of aardobservatie."

Lanceringen

Tenslotte lanceert ISIS kleine satellieten via een soort reisbureau. ,,We kopen ruimte in op raketten, bijvoorbeeld in Rusland of India, en plaatsen daar satellieten op. Zo hebben we begin dit jaar 101 satellieten op een Indiase raket geplaatst." Meer dan negentig procent van de markt ligt buiten Nederland, klanten zijn te vinden in onder meer Canada, de VS, het Midden-Oosten, Zuid-Afrika en Azië. ,,Binnen Nederland begint de markt ook te groeien."

ISIS heeft in tien jaar een goede positie opgebouwd in 'kleine satellieten die rond de aarde vliegen en daar hun ding doen.' Rotteveel: ,,Ik denk dat we de komende jaren langzaamaan ook een rol gaan spelen in missies naar de maan, mars en andere hemellichamen. Supergaaf!"

Biologisch-dynamische boerderij Hoeve Biesland

Biologisch-dynamische boerderij Hoeve Biesland ligt in de polder bij Delfgauw. Het is een plek waar natuur, mens en dier bij elkaar komen. Verschillende ondernemingen zijn op de boerderij bezig met het maken van streekproducten: de bakker, de groenteboer en de slager. Op Hoeve Biesland wordt in een gesloten kringloop gewerkt. Dat betekent onder meer dat er niets verloren gaat en elektriciteit zoveel mogelijk zelf gegenereerd wordt. Het bedrijf is CO2-neutraal. ,,In 1997 realiseerde ik: de manier waarop landbouw wordt bedreven moet anders", vertelt ondernemer Jan Duijndam. ,,Het kon zo niet langer."

Agrarisch kantelen, zoals Duijndam het noemt, is een proces van jaren. ,,In de landbouw kun je niet, zoals bij veel andere bedrijven, even een nieuwe strategie bedenken en uitvoeren. Een ras omfokken bijvoorbeeld, duurt tientallen jaren."

In de afgelopen dertig jaar bleef Hoeve Biesland steeds uitbreiden, groeien en vernieuwen. ,,Ik heb meer en meer mensen om mij heen verzamelend met kennis en specialismen. Dat moét ook wel. Ik ben goed in het bedenken van visies en het maken van ontwerpen, maar de uitvoering is nooit mijn ding geweest. Daarvoor heb ik echt iemand nodig. Het is continu zoeken naar hoe je de juiste poppetjes op de juiste plek neerzet."

Nominatie

Duijndam is blij met de nominatie voor de Ondernemersprijs Haaglanden 2018, al vindt hij dat hij de laatste jaren 'genoeg is doodgeknuffeld.' Hij moet lachen. ,,Die aandacht is leuk, hoor, maar het gaat niet om mij. Ik denk wel dat het bedrijf van de nominatie kan profiteren, zoiets geeft je naamsbekendheid. Dat kan weer helpen bij het binnenhalen van de juiste bedrijven en mensen."

Vrijdag vertrekt Duijndam voor een paar dagen naar Portugal, om bij zestien verschillende 'makende boeren' te kijken hoe zij te werk gaan. ,,Voor Nederlandse begrippen is Hoeve Biesland heel vooruitstrevend", legt hij uit. ,,Maar we kunnen nog zó veel leren van andere landen. Je moet nooit denken: ik ben er, want je bent er nooit. Daarom bezoek ik een paar keer per jaar boerenbedrijven in een ander land." Groot voorbeeld voor Duijndam zijn de bergboeren in Zwitserland. ,,Omdat bergenhellingen beheerd moeten worden, worden agrarische bedrijven gestimuleerd en deels vergoed vanuit de overheid. Er worden mooie producten verbouwd en ze werken precies zoals ik het wil."

Hop & Stork

Vrienden Anil Soekhoe en Remco Groenewold verruilden drie jaar geleden de bankierswereld voor een koffiezaak met daarin een chocolaterie, midden in Den Haag. Het hart van Groenewold lag altijd al bij koffie, dat van Soekhoe bij chocola. ,,Maar belangrijker: we houden er allebei van om mensen in de watten te leggen", vertelt Soekhoe. En dus stapten de twee uit hun oude vertrouwde wereld om Hop & Stork te beginnen.

Vanaf de eerste dag loopt het storm in de zaak in de Passage, met uitzicht op het Buitenhof. Soekhoe: ,,We doen er alles aan om bij mensen een wauw-gevoel te creëren. Wie koffie bestelt, krijgt niet het standaard kopje met een voorverpakt koekje erbij. Wij serveren de koffie op een dienblaadje, met een glaasje water, chocolademousse én een chocolaatje. Gemaakt voor de ogen van de gast, door de chocolatier die midden in de zaak bezig is."

Het Disney-effect noemt Soekhoe het gevoel dat hij teweeg wil brengen bij gasten. ,,Je kent het wel: je komt het pretpark binnen, gaat de achtbaan in, beleeft van alles, en vervolgens wil je het liefst de hele Disney-winkel leeg kopen om het gevoel vast te houden. Bij Hop & Stork werkt dat hetzelfde. Je geniet in een mooie omgeving van je koffie, rekent af en ziet bij de kassa de chocolatier die voor jouw ogen lekkers maakt." Het gevoel kun je vasthouden door iets lekkers voor thuis te kopen.

Uitbreiding

Spijt van de keuze om de bankierswereld te verwisselen voor het ondernemerschap hebben de vrienden geen seconde gehad. Sterker, vorig jaar breidden ze uit en openden ze een vestiging in Utrecht. ,,Het is superleuk om ook een andere stad blij te kunnen maken", vertelt Soekhoe trots. ,,We willen niet te hard van stapel lopen, maar er is best een kans dat we in de toekomst ook zaken in andere grote steden beginnen."

Het geheim achter het succes van Hop & Stork? ,,Ik denk dat wat wij doen, uniek is", gokt Soekhoe. ,,Tegenwoordig openen veel industriële koffiezaakjes die verder niets extra's bieden. Onze uitstraling is totaal anders en we doen het nét op een andere manier."

Soekhoe en Groenewold zijn trots dat ze zijn genomineerd voor de Ondernemersprijs. ,,Mochten we de prijs winnen, dan is hij voor alle medewerkers", benadrukt Soekhoe. ,,We hebben inmiddels zo'n 45 man in dienst. Op alle werknemers ben ik heel trots. Zonder mensen die zich iedere dag inzetten voor de zaak zouden we nergens zijn."