Nieuws Actueel
Deze Eindhovense app moet langdurig ziekteverzuim voorkomen
Burn-out, bore-out, overspannen en overwerkt. De ene na de andere werknemer dreigt uit te vallen. Gelukkig is er nu een app die langdurig verzuim bij werknemers moet voorkomen: Preventicons. Want voorkomen is beter dan genezen, meldt het Eindhovens Dagblad.

Preventie
Als coach van mkb-bedrijven loopt Jolanda van Tol voortdurend achter de feiten aan. Het is 'altijd te laat' voordat ze wordt ingeschakeld om werknemers die op omvallen staan te helpen, is haar ervaring. Langdurig verzuim kan dan niet meer worden voorkomen. ,,We komen pas als het kalf is verdronken." Met Preventicons wil ze samen met mede-initiatiefnemers Robert Buuts en Fred Spieksma het spreekwoordelijke 'hek om de vijver' plaatsen. Om te voorkomen dat werknemers in het water vallen. Preventie dus.
Hoe werkt het? Werknemers van bedrijven klikken in een app wekelijks een emoticon aan die hun gevoel van welbevinden het beste weergeeft. Als gedurende een langere periode een negatieve tendens blijkt, komt Preventicons in actie. ,,We zullen vragen: we zien dat je niet zo goed in je vel zit, kunnen we wat voor je doen?", legt Van Tol uit. Preventicons schakelt vervolgens indien nodig passende hulpverlening in, bijvoorbeeld een schuldhulpadviseur, een burnout-coach of mediator.
Lees ook: Mascha Mooy (Bye Bye Burnout): ‘Een burn-out kost een werkgever zo’n 122.000 euro’
Veertig tot zeventig procent
De app wordt momenteel bij de eerste drie bedrijven getest. Met een eerste klant die Preventicons gaat gebruiken, is een contract afgesloten. Over de resultaten kunnen de initiatiefnemers in dit stadium nog niet veel zeggen. Veertig tot zeventig procent van de medewerkers van de deelnemende bedrijven klikt wekelijks op een smiley, is de eerste ervaring.
De in de reclamebranche gewortelde Robert Buuts ziet voor Preventicons kansen bij bedrijven vanaf 100 medewerkers. ,,Bedrijven van die omvang en groter hebben geen zicht op hoe het met hun medewerkers gaat."
Psychosociale problemen
Voor grote bedrijven kunnen de verzuimkosten in de miljoenen euro's lopen, vertelt pensioenconsultant Fred Spieksma die verkoopmanager bij Preventicons is. ,,Voor een bedrijf met 1000 medewerkers kost dat volgens onderzoek 2,6 miljoen euro per jaar. Tachtig procent van die kosten wordt veroorzaakt door langdurig verzuim."
Vaak zijn het psychosociale problemen die daaraan ten grondslag liggen. Werkgerelateerde stress gaat nogal eens samen met privézaken: in de relationele sfeer, van financiële aard of de combinatie met het verlenen van mantelzorg. Gemene deler is dat de werknemer zich ervoor schaamt en het probleem niet bespreekbaar maakt.
Volledig anoniem
Van Tol: ,,De resultaten zijn daarom volledig anoniem. De privacy van de werknemers staat hoog in het vaandel. De bedrijven krijgen alleen een gemiddelde van de aangetikte emoticons te zien. Werknemers zijn bang dat informatie tegen hen wordt gebruikt. Ze moeten zich veilig voelen."
Preventicons maakt gebruik van specialisten op het gebied van verzuim die contact met potentiële klanten onderhouden. Spieksma: ,,Zij kunnen voor bedrijven precies voorrekenen wat verzuim kost, maar ook wat een niet goed functionerende medewerker aan productiviteitsverlies veroorzaakt. Er is ook veel zogenoemd grijs verzuim, door mensen die nog niet thuis zitten maar wel minder goed functioneren. Ook dat kost geld."
Preventicons werkt met een abonnement. Deelnemende bedrijven betalen ook de kosten voor de hulpverlening. Als 60 procent van de werknemers meedoet en in de helft van de gevallen de hulpverlening succesvol is, zal een bedrijf volgens Preventicons toch aanzienlijk besparen op zijn verzuimkosten.
Er is ook veel grijs verzuim: mensen die nog niet thuis zitten maar wel minder goed functioneren. Ook dat kost geld.