"Er zijn veel veranderingen gaande in de wereld en in de maatschappij om ons heen. Dat gaat heel snel. Als ik zo om mij heen kijk, ziet het businesslandschap er al weer heel anders uit dan slechts een paar jaar geleden. Iedere keer wordt weer iets nieuws bedacht. Grote veranderingen zijn er op het vlak van duurzaamheid en als het gaat om digitale ontwikkeling. Het zijn maar enkele voorbeelden. Ook de manier waarop mensen met elkaar omgaan verandert in rap tempo.
Veranderingen
Zelf zie ik dagelijks op mijn werk bij IKEA hoe belangrijk het is het vermogen te hebben om op die veranderingen te reageren. Hoe belangrijk het is om ze altijd een stapje voor te zijn. Dat kan door betere voorwaarden te scheppen voor bedrijven, zodat die kunnen groeien en relevant kunnen blijven, lokaal maar ook wereldwijd.
Lees ook: De managing director van Ikea over leiderschap
Het eerste dat 's morgens in me opkomt als ik wakker ben, is dat ik er een mooie dag van ga maken. En een mooie dag, die wens ik iedereen toe. Dat past heel goed bij de IKEA-waarden, die de basis vormen onder de visie van IKEA-oprichter Kamp-rad: het creëren van een beter dagelijks leven voor vele mensen door middel van innovatie, diversiteit en circulaire economie.
Politiek vluchteling
Ik kwam in Nederland als 21-jarige Afghaan. Ik studeerde in mijn herkomstland aan de universiteit van Kabul rechten en politieke wetenschappen en die studie wilde ik hier voortzetten. Alleen is dat in aanleg niet eenvoudig met de status van politiek vluchteling. Maar ik was zó gedreven dat om mijn doel te bereiken ik meteen Nederlands ben gaan leren. Zo is het uiteindelijk gelukt.
Trainee
Na mijn studie begon ik 28 jaar geleden bij IKEA als trainee. Dan leer je alle aspecten van en alle vaardigheden binnen een bedrijf kennen. En zo is dat nog steeds. Voorafgaand aan topdagen en de weekenden, als er vrachtwagens met goederen komen, gaan bijvoorbeeld alle managers naar de losplaats. In feite vloeit dat óók voort uit de filosofie van Kamprad. Met z'n allen run je een bedrijf. Samen dingen doen, dat is nodig.
Lees ook: Zo beweegt Ikea mee met de markt dankzij 21.000 huisbezoeken
Op topdagen trekken we alleen al in Delft tussen de 12.000 en 15.000 klanten. Veel mensen zien een bezoek aan IKEA als een dagje uit; er komen regelmatig een paar duizend mensen alleen al voor een ontbijt bij ons. Ik ben manager International Sales bij Inter IKEA Systems - eigenaar van het IKEA-concept. Ik bescherm in heel veel landen het IKEA-merk. Dat is nodig, want in China en tal van andere landen kunnen ze zo ongeveer alles razendgoed namaken. Er zijn landen waar mensen onze ideeën kopiëren. Desnoods zetten ze een warenhuis met dezelfde formule op. Daar treden wij tegen op. Dat moet wel, want we zijn een internationale retailmarkt met vestigingen in 49 verschillende landen in de wereld. En er komen er nog veel meer bij, want we zijn van plan de komende jaren ook veel IKEA's te openen in nieuwe landen.
Honorair consul-generaal
Public affaires doe ik er bij, maar net zo enthousiast. Ik bekijk ook de goede doelen die IKEA steunt en wil mij inhoudelijk bemoeien met alle duurzaamheidsvraagstukken. Zo draagt IKEA bij aan het Social Entrepreneurship Initiative. Dan gaat het om het opzetten van partnerships, met het doel mensen te helpen die positieve veranderingen teweeg willen brengen in de wereld. Hoe kun je zulke mensen vanuit IKEA vaardigheden bijbrengen? Daar denk ik over mee. Daarnaast onderhoud ik contacten met lokale en nationale overheden en hou ik me bezig met diplomatie. Dat laatste wordt versterkt vanuit mijn functie als honorair consul-generaal van Afghanistan in Amsterdam en Rotterdam.
Wederopbouw
Maar als Ehsan wil ik ook bijdragen aan de wereld en aan mijn geboorteland. Mensen bij elkaar brengen, dat probeer ik elke dag. Dat is echt mijn drijfveer. Als ik aan Afghanistan denk, dan denk ik aan de kleuren en de geuren daar. Als ik naar Nederland kijk zie ik hoe goed wij het hier hebben en dat de toekomst vele mogelijkheden biedt. Nederland is zeer betrokken bij de wederopbouw van mijn geboorteland en ik wil daar aan bijdragen. Een IKEA zie ik daar op korte termijn niet staan, maar ik streef wel naar samenwerking op het gebied van landbouw, watermanagement en start-ups.
Dat is wie ik ben: vanuit verbinding en betrokkenheid proberen een beter en mooier leven voor mensen te creëren.''
Mensen bij elkaar brengen, dat probeer ik elke dag. Dat is echt mijn drijfveer
Ehsan Turabaz, Manager International Sales bij IKEA en honorair consul-generaal van Afghanistan.