Nieuws Actueel

Deze notaris met eigen kantoor in Hengelo is agrarisch specialist

Notarieel recht zou ze gaan studeren. Dus kwam de Zwolse studente Janien Zomer aan bij die opleiding bij de Rijksuniversiteit Groningen. Ze voelde zich helemaal niet thuis tussen de notariële studenten en switchte naar strafrecht en privaatrecht. Om na die studies alsnog notaris te worden.

Twentse Zaken Vrouwen 29 december 2017

Zomer Notariaat Janier Zomer

‘’De opleidingen strafrecht en privaatrecht gingen echt over mensen, zowel over daders als slachtoffers als over familieverhoudingen. Dat wilde ik. Het menselijke aspect, dat is wat mij nog steeds trekt.” Toch werd ze notaris. “Tijdens mijn studie liep ik stage bij een notaris. Daar ging ik om de tafel met cliënten. Geen gebral, geen blaaskaken. Wel echte gesprekken die ergens over gingen en waar je vaak een oplossing kon bieden. Dát was het notaris-zijn zoals ik me voorgesteld had.”

Eigen kantoor

Janien werkte na haar studie als kandidaat-notaris bij meerdere kantoren in Twente. Ruim zes jaar geleden werd ze notaris. Ze heeft haar eigen kantoor in De Kaemer in Hengelo. “Als notaris kun je nooit in loondienst zijn, je bent altijd ondernemer. Het is prachtig om het op je eigen manier te kunnen doen, maar het kan ook heftig zijn. Je moet zorgen dat je bedrijf blijft draaien en dat de kwaliteit van je werk hoog blijft. Er komt wel eens iets voorbij waar ik een nachtje van wakker lig.” Lachend: “Maar het is niet zo erg dat het de lol in ons vak vergalt.”

Lees ook: Kim Kötter, van Miss Universe tot succesvolle zakenvrouw

Agrarisch specialist

Met enige regelmaat gooit ze haar laarzen achter in de auto. Als agrarisch specialist bekijkt ze op locatie waar het om gaat bij het boerenbedrijf. “Boeren zijn verknocht aan hun boerderij en een agrarisch bedrijf heeft met zoveel zaken te maken. Bij een bedrijfsoverdracht moet je als het ware een puzzel in elkaar passen. Dat doe je aan de keukentafel en op het land, met veel gevoel voor verhoudingen. Dat maakt het voor mij heel mooi.”

Familie

Zelf woont ze, samen met man René, haar twee dochters en hond Yelly in het buitengebied van Beuningen. Met de auto een klein half uurtje van kantoor. “Ik probeer een dag in de week niet op kantoor te zijn en thuis te werken. De weekenden houd ik zoveel mogelijk vrij.” Werken in de tuin, creatief bezig zijn met natuurlijke materialen geeft de nodige rust. Ze zou wat vaker haar rood-witte Ducati Café Racer uit de schuur willen halen. En als het even kan zit ze elke week op de racefiets. “Dan ben ik echt ontspannen. Maar ook met z’n allen voor de tv, chipjes erbij, gewoon genieten dat er even niets hoeft.”

Persoonlijk contact

“Het mooiste van mijn werk is dat je iets kunt betekenen voor mensen. Dat jouw kennis en ervaring ervoor zorgen dat ze ’s nachts weer rustig slapen. Mensen kunnen daar echt blij om zijn. We hebben hier zoveel leuke mensen aan tafel, zulke bijzondere gesprekken. Het persoonlijk contact met mensen is essentieel. Dat stimuleert mij, dat geeft mij energie.”

Geen gebral, geen blaaskaken, Dát was het notaris-zijn zoals ik me voorgesteld had

Janien Zomer