Nieuws Dienstverlening

Economie Eindhoven groeit bovengemiddeld

Het gaat goed met de Eindhovense economie. Met een groei van 3,6 procent in 2016, laat de Brabantse stad steden als Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht achter zich. De industriesector leverde de belangrijkste bijdrage aan de economische groei, dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

De Ondernemer | Foto: ANP 6 juli 2017

High Tech Campus Eindhoven

Voor het eerst bereikte de bruto toegevoegde waarde van Eindhoven (alles wat binnen de gemeente is geproduceerd) de grens van 13 miljard euro, een groei van 3,5 procent ten opzichte van 2015. In Nederland als geheel groeide bruto toegevoegde waarde met 2,1 procent.

Hightechindustrie

De grootste groeier is met 8,2 procent de sector nijverheid en energie, waar ook industrie onder valt. Ter vergelijking: in heel Nederland groeide deze sector 2,7 procent. De sterke groei in Eindhoven heeft onder andere te maken met de grote hightechindustrie van de stad.

De commerciële dienstverlening groeide met 2,4 procent nagenoeg hetzelfde als hun sectorgenoten in de rest van Nederland. De niet commerciële dienstverlening (zoals zorg, overheid en onderwijs) en de landbouwsector in Eindhoven groeiden minder sterk dan het Nederlandse totaal.

Lees ook: Philips: kleiner, maar nog altijd van groot belang

Conjunctuurgevoelig

De sterke economische groei is ook goed zichtbaar op de arbeidsmarkt. De werkloosheid in Eindhoven daalde naar 6,8 procent in 2016, in 2015 was nog 8,1 procent van de Eindhovenaren werkloos. Die daling is sterker dan het landelijk gemiddelde, maar het werkloosheidspercentage ligt wel nog hoger dan het Nederlandse werkloosheidspercentage van 6 procent. Dat heeft te maken met de hoge conjunctuurgevoeligheid van de regio. Eindhoven heeft meer last van economische tegenslagen, maar herstelt sneller bij een groeiende economie.