Aangeboden door Fortune Coffee

Branded Content Dienstverlening

'Onze koffieautomaten brengen mensen samen'

Goede, duurzame (bedrijfs)koffie van een leverancier uit de buurt? Die vind je bij Fortune Coffee. Deze zakelijke koffieleverancier werkt samen met 26 lokale franchise-ondernemers. Laurens Kaashoek is zo’n lokale topper, die met zijn team inzet op lokale service en persoonlijk contact.

Crissy Mulder 26 mei 2021

Fortune Coffee magazijn

Laurens Kaashoek: ,,Wij kennen onze klanten en doen wat we beloven." Foto: Machtelt Mostert

In 2005 zag Laurens Kaashoek een advertentie. ‘Gezocht, ondernemende koffieliefhebbers!’ Dat sprak hem aan. Als franchise-ondernemer zette hij Fortune Coffee in regio Rijnland op de kaart. Met succes. „In mijn regio startte ik bij nul. Via vrienden, kennissen en koude acquisitie haalde ik mijn eerste klanten binnen: bedrijven op zoek naar goede, duurzame koffie uit representatieve automaten. In 2010 nam ik regio Zoetermeer over en later volgde regio Den Haag. Inmiddels heb ik dertien medewerkers. De reden van dit succes? Persoonlijke aandacht: wij kennen onze klanten en doen wat wij beloven.”

Laurens van de koffie, gewoon uit de buurt

Zo’n persoonlijke relatie, met een goede glimlach, vindt Laurens minstens zo belangrijk als goede koffie. „Iedere klant krijgt één persoonlijke contactpersoon toegewezen. Hij zit vlakbij, is snel ter plaatse, kent zijn klant en ontzorgt hem van A tot Z. De contactpersoon plaatst de machine, stelt deze af en komt eens in de zoveel tijd proactief bij de klant langs. Tijdens zo’n bezoekje vult hij de koffievoorraad aan en controleert de automaat.”

"De koffieautomaat is als de waterput van vroeger. Het brengt mensen samen"

Laurens Kaashoek, Fortune Coffee

Doet er zich tussentijds een storing voor? Dan lost de contactpersoon die binnen acht werkuren op. Kortom, voor vragen, bestellingen, service, onderhoud en bij eventuele storingen belt de klant niet met een anoniem kantoor, maar met zijn vertrouwde contactpersoon. Dat schept volgens Laurens een persoonlijke band en resulteert in een laag klantverloop. „Veel klanten van het eerste uur kiezen nog steeds trouw voor onze service.”

Koffie brengt mensen samen

Waarom ondernemen in koffie? Simpel, zegt Laurens. „Koffie is een verbindende factor. Het brengt mensen samen. Ga maar na. Met welke zin begin jij een kennismakingsgesprek of een vergadering? Juist: ‘Zin in koffie?’ Ik zie de koffieautomaat als de waterput van vroeger. Hier komen mensen samen om nieuwtjes uit te wisselen. Kortom, koffie brengt mensen samen. Ook op kantoor. Dat vind ik mooi.”

De koffies van Fortune Coffee zijn samengestelde blends. Duurzaam en meestal Fairtrade, zoals de Kalimi-koffie van het Oeganda-project. „Met koffieplanten, scholing en gereedschap helpen wij inmiddels duizend koffieboeren op weg om zelf in hun levensonderhoud te voorzien. Eén van de eerste boerinnen is Betty Kalimi. Als koffieboerin en moeder van zes wist zij haar koffieplantage uit te breiden van 300 naar 550 planten. Daardoor kunnen haar kinderen nu naar school. Een ware bron van inspiratie, vinden wij. Daarom vernoemen we de koffie uit Oeganda naar Betty.”

"Wij kozen voor een opvallende strategie: niet bezuinigen, maar investeren"

Laurens Kaashoek, Fortune Coffee

Koffiecorner volgens de laatste trends

En dan zijn er nog de koffieautomaten. Geheel in de gewenste vormgeving en huisstijl van de klant, zegt Laurens. „De aantrekkelijkheid van koffie begint bij de automaat. Daarom maken wij er graag échte blikvangers van. Natuurlijk geheel volgens de laatste trends, dus met verse bonen en indien gewenst vegan producten.”

Bezuinigen? Welnee, investeren!

Of Fortune Coffee het moeilijk heeft in tijden van corona? Dat valt gelukkig mee, zegt Laurens. „Veel van onze klanten zitten in het mkb of onderwijs. Sectoren die veelal doordraaien. Vorig jaar kozen wij dan ook voor een ietwat opvallende strategie. Niet bezuinigen, maar investeren. Waarom? Omdat wij veel vertrouwen in de toekomst hebben. We kiezen heel bewust voor een groeistrategie. Daarin laten we ons niet afleiden door corona. Dat is er nu eenmaal. Daar kunnen wij niets aan doen. Waar we wel iets aan kunnen doen? Aan goede kwaliteit én goede service. Dat betekent: investeren. In goede koffie, automaten én medewerkers, want ons klantenbestand groeit gestaag door.”

De voordelen van dit concept? Lokale service én landelijke slagkracht, zegt Laurens. „Mijn collega’s en ik maken ons minder druk over landelijke marketinguitingen en huisstijl. Dat regelt het hoofdkantoor. Daardoor kan mijn team zich bezighouden met dat wat het allerbelangrijkste is: de klant en het product.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Fortune Coffee. Meer info: fortune.nl