Nieuws Dienstverlening

Ondernemer organiseert uitvaarten voor mensen die nog leven

Droom je weleens over je eigen afscheid? Dat je er gewoon bij bent, als je kleinkinderen een gedichtje voorlezen? Ondernemer Freek Haverman (32) uit Breda wil onder de noemer 'Liever Levend' uitvaarten organiseren voor mensen die hun laatste afscheid zelf mee willen maken, zo staat het in het AD.

BONNE KERSTENS | Foto: Shody Careman 7 augustus 2017

Freek Haverman Liever Levend

Het is natuurlijk niet niks om zo te ervaren hoe anderen verdriet hebben over jouw naderende dood. Maar het kan juist ook heel mooi zijn om mee te krijgen wat dierbaren voor lieve dingen over je zeggen, vindt Haverman (32)

Afscheid bij het leven

,,Met zo'n afscheid bij het leven creëer je een moment om nog eens tegen elkaar te zeggen dat je van elkaar houdt. Dat nemen we namelijk nog weleens voor lief. Ik wil een gelegenheid creëren waarop dat kan. Maar het is ook een moment om herinneringen op te halen, en om elkaar nog eens te zien. Sommige mensen vinden het moeilijk om bij een stervende langs te gaan, ze vinden het eng. Met zo'n soort afscheid verlaag je die drempel."

Nog één keer met z'n allen naar de kroeg

Haverman speelt al langer met het idee over een levensafscheid. In de afgelopen drie jaar verloor hij zijn stiefmoeder en zijn tante. Een verlies dat hem deed nadenken over het afscheid. Hoe vul je het in? Is het leven wel genoeg gevierd? ,,Na een begrafenis zeggen mensen vaak genoeg tegen elkaar: 'Wat zou het mooi zijn als hij of zij dit nog had gehoord'. Dat wil ik verwezenlijken."

Een dergelijk afscheid is niet voor iedereen mogelijk, omdat de dood zich immers niet altijd laat plannen. Daarbij kan het echter wel op allerlei verschillende manieren worden ingevuld, legt Haverman uit. ,,Misschien wil je nog wel een keer met zijn allen naar de kroeg. Of wil je met je vrienden en familie een groot tuinfeest geven. Of wil je een volledige dienst met filmpjes, speeches en bloemen. Het is aan diegene die doodgaat, en aan de familie om daar samen invulling aan te geven."

Dat een dergelijke viering ook heel moeilijk kan zijn, realiseert hij zich terdege. ,,Het kan heel confronterend zijn als het heel gezellig is. Iedereen weet dan wat er gemist gaat worden."

Lees ook: LastingDays wil Airbnb van de uitvaartbranche worden

Geen taboe

De ondernemer wil met zijn initiatief mensen helpen met het organiseren van een dergelijk afscheid, maar hij wil het fenomeen ook meer bekendheid geven. ,,Ik zou willen dat het normaler wordt om je uitvaart op deze manier te regelen. Dat er geen taboe op rust. En ik wil laten zien dat het niet per se ongemakkelijk hoeft te zijn om bij je eigen afscheid te zijn."

Daarbij hoopt hij dat uitvaartverzekeraars mee willen werken en het gaan zien als een aanvulling op de reguliere begrafenisvormen. ,,Wat maakt het hun nu uit of het afscheid voor of na de dood plaatsvindt? Daarbij: een uitvaartverzekering is de enige verzekering waarvan je écht weet dat je hem gaat gebruiken. Iedereen gaat vroeg of laat een keer dood. Het is aan jou en aan je omgeving hoe je het afscheid invult."

Misschien wil je nog wel een keer met zijn allen naar de kroeg