Nieuws Actueel

'Dieren de dupe van financiële nood veehouders'

De financiële nood onder Nederlandse varkens- en melkveehouders is zo groot dat sommigen hun dieren laten verhongeren. Dat zegt zowel boerenorganisatie LTO als CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. Beide willen een centraal meldpunt voor verwaarlozing van landbouwhuisdieren, meldt de Stentor.

FRANS BOOGAARD 28 april 2016

Koeien

Tips over verwaarloosde dieren komen binnen via de algemene infolijnen. "Maar ook onze afdelingsbesturen zitten er bovenop", zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat. "Daarnaast willen we een centraal meldpunt." Hij is daarover in gesprek met de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA).

Schreijer-Pierik steunt dat initiatief en doet een dringend beroep op staatssecretaris van Landbouw Martijn van Dam en wethouders van sociale zaken van landbouwgemeenten om bij boeren in nood 'aan de keukentafel te schuiven'. "De situatie groeit sommige boeren boven het hoofd. Een gewone varkensboer met 1,5 miljoen omzet houdt samen met zijn vrouw aan het eind van het jaar 15.000 euro over, dat is minder dan de bijstand."

BoerinVeel gezinnen overleven op het salaris van de boerin die twee of drie dagen elders werkt. In de melkveehouderij gaat het er niet veel beter aan toe. "De problemen leiden tot psychische problemen en soms dus ook tot verwaarlozing."

De voorbeelden liggen voor het oprapen. Vorige week werden bijna 400 dode varkens gevonden in Gelderland. Tien maanden werden ze aan hun lot overgelaten. Vorige maand troffen inspecteurs 100 dode dieren aan op een boerderij in Friesland en werden 119 verwaarloosde runderen weggehaald bij een boerderij in Brabant. En kort geleden kwamen daar in Friesland nog eens 200 verwaarloosde koeien bij.

WaakzaamheidToch wil Maat niet van een explosie van dierenverwaarlozing spreken. "Het kan ook zijn dat we het gewoon beter zichtbaar maken. Maar er is zeker reden voor waakzaamheid."

Volgens Schreijer-Perik gaat het niet louter om een Nederlands probleem. "Vorig jaar hebben 600 boeren in Frankrijk zelfmoord gepleegd. Daar gaat het ook niet goed." Schreijer-Pierik vindt dat de EU-noodhulp, 30 miljoen euro, direct naar de Nederlandse boeren moet gaan en niet 'naar een of ander innovatiepotje'. LTO is het daar niet mee eens.