Nieuws Actueel

Dieseko uit Sliedrecht maakt trilblokken

Van tijdelijke stalen damwanden voor een parkeergarage onder een flat tot een permanente damwand in een tunnel onder water. Voor elke funderingsklus heeft Dieseko Group uit Sliedrecht het juiste trilblok. "Wij boren niet, maar trillen. Een methode die geschikt is voor bouwen op plekken waar water en grond elkaar omringen", legt algemeen directeur Ton Kraak uit.

Danielle Moeliker | Foto: Richard van Hoek 10 juli 2016

160509 Ton Kraak4990

"De damwanden die wij trillen houden water tegen tijdens bouwwerkzaamheden. Maar als waterkering permanent nodig is, kunnen we ook damwanden plaatsen die voor altijd blijven staan."

Gespecialiseerde marktEuropa, de Verenigde Staten, het Midden-Oosten, Azië en Australië. Al jaren is het Sliedrechtse bedrijf wereldwijd leider in de funderingsindustrie. "We bevinden ons in een zeer gespecialiseerde markt. Door de jaren heen heeft Dieseko Group een goede reputatie opgebouwd."

Verspreid over 63 landen zitten dealers en locaties van Dieseko Group. Sliedrecht is het kloppend hart, waar tevens enorme trilblokken worden gemaakt in een productieruimte. Een trilblok van 16 ton wordt in twee weken in elkaar gezet. Per jaar verlaten enkele honderden blokken het hoofdkwartier.

"Ongeveer 70 procent van onze omzet bestaat uit verkoop, 20 procent komt uit de verhuur en de overige 10 procent uit service en onderdelen."Grote projectenIn Nederland was het bedrijf betrokken bij grote projecten, zoals de nieuwe A4, de Betuwelijn en de Schipholtunnel. Internationaal hielp Dieseko bij het plaatsen van een kade aan het Suezkanaal in Egypte, het aanleggen van de palmeilanden in Dubai en bij de bouw van de hoogste toren ter wereld aldaar, de Burj Al Arab.

Weer meer te bestedenTon, ruim twaalf jaar werkzaam bij het bedrijf, is optimistisch over de toekomst. "De wereldbevolking groeit en overheden hebben weer meer te besteden. Wij werken daar waar gebouwd wordt aan de infrastructuur." Zeker in de VS en het Midden-Oosten verwacht hij flink aan de slag te kunnen. "In het Midden-Oosten willen landen minder afhankelijk zijn van de olie-industrie. Ze trekken grote evenementen naar zich toe. Zo komt de World Expo naar Dubai en organiseert Qatar het WK voetbal voor 2022."

Toerisme wordt er steeds belangrijker en steeds meer mensen verhuizen uit dorpen naar grote steden. Dat betekent dat er gebouwd moet worden. "Steden moeten uitbreiden en kunnen dat vaak alleen richting de zee of moerassige gebieden. En laten wij daarvoor nu de juiste producten hebben."

Naast trilblokken maakt Dieseko Group aggregaten, hei- en boorstellingen, heihamers en vibroflots.