De Orca staat nog op het droge. Een oude klusboot is het. Dertien meter lang, van Nederlandse makelij. Er gaan nog heel wat uurtjes zwoegen en zweten in zitten, voordat het ruime sop ermee kan worden gekozen.
Utrechters Pieter Tiller (33) en Femke Hovinga (27) zijn dan ook zo'n beetje elk weekend te vinden in Zeewolde, bij Holland Marine Service. Hier, op de werf aan de Harderhaven, staat hun boot te wachten op het moment van een nieuwe tewaterlating.
Beetje bij beetje wordt het aan boord leefbaarder gemaakt. Komt er een keukentje in, fris sanitair, een slaapvertrek, de ruimte om te wonen, en zeker niet in de laatste plaats een plek om te kunnen werken. Wat dat laatste betreft, hebben Pieter en Femke niet veel meer nodig dan een laptop, stabiel internet en een telefoon. En wat zeker óók van pas komt, vinden zij, is een opgeruimd gemoed en ruimte voor frisse ideeën in het hoofd. Iemand die goed in zijn vel steekt, zo luidt hun stelregel, die levert daardoor immers zijn beste werk af.
"Nou, waar voelen wij ons lekker om te werken?"' stelt Pieter vervolgens de vraag die Femke beantwoordt: "Op het water."
In mei wordt de Orca hun werkboot. Een jaar lang gaat hij als drijvend kantoor over de Europese rivieren varen. Aan boord wordt het maandelijks genereren van een inkomen met online marketing, advieswerk aan bedrijven en tekstopdrachten gecombineerd met het genot van de vrijheid en onafhankelijkheid van een eigen boot, plus het avontuur van een reis over de rivieren, langs Europese steden.
Maar eerst is er een bruiloft. Behalve werkboot, wordt de Orca ook huwelijksboot.Pieter: "We doen het in één keer goed! We gaan ons huis in Utrecht een jaar verhuren. Vanaf mei wonen we alvast op de Orca. We varen ermee richting Wijk bij Duurstede. Daar liggen we dan in de jachthaven, waar we op 23 mei ons trouwfeest vieren."
Femke: "Ik heb in Driebergen gewoond. De Utrechtse regio ken ik daar goed. Wijk bij Duurstede is gewoon een mooi plaatsje, met een leuk haventje. Prima locatie voor een feestje, én voor de trouwfoto's."
Als dat geweest is, kan het echte avontuur beginnen. Het huwelijk (dat ook), maar aanzienlijk onzekerder, wat Femke en Pieter betreft, wordt hun bestaan als digital nomads: zij die werken zonder vaste werkplek. Het betreft een groeiend leger van flexwerkers, waarin Femke en Pieter zichzelf herkennen als voorlopers in een trend die snel gewoner zal worden: het werken op afstand van je opdrachtgever.
Dat is vast niet voor iedereen weggelegd; in je hangmat liggen en tegelijk je werk doen.Femke: "Maar iedereen dróómt er wel van! Wij gaan het in zekere zin doen, al zal het vast zó gemakkelijk niet zijn. We lopen zeker aan tegen dingen waar we niet direct een antwoord op hebben. Misschien zijn we na een paar maanden wel diep teleurgesteld weer thuis. Maar het gaat ons ook om het dúrven. Durven hoort bij ondernemen. We willen er geen voorbeeld mee stellen, maar hopelijk wel anderen ermee inspireren: als je werkelijk iets wilt, als je denkt dat je er gelukkig van kunt worden, ga het dan ook dóen."
Pieter Tiller is geboren in Rotterdam. Hij ging naar de hogere hotelschool in Deventer, maar besloot dat de horeca hem toch niet voldoende uitdaging zou bieden. Hij gooide het roer om en koos aansluitend voor een opleiding in het vastgoedmanagement. Hij werd zelfstandig bedrijfsadviseur en stond ook aan de wieg van De Broekriem in Utrecht, een stichting die werkzoekenden met elkaar in contact wilde brengen. Vooral in die tijd maakte hij gebruik van flexplekken bij Seats2Meet in Utrecht.
Femke Hovinga was, 15 jaar oud, de jongste verslaggeefster werkzaam voor BNN. Zij studeerde later journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht. Een studie die zij afmaakte in Australië. Ze studeerde ook bedrijfskunde aan de universiteit Nyenrode in Breukelen. Femke reist graag en véél. Ze bleef 'een tijdje plakken' in Australië, trok door Azië, woonde een halfjaar in Spanje. Weer terug in Utrecht begon zij voor zichzelf, als tekstschrijfster, online marketeer en bedrijfsadviseur. Regelmatig streek zij neer bij Seats2Meet.
Zo kwamen ze elkaar tegen, in 2013.Femke: "We hebben het contact aangehaald via LinkedIn. Heel zakelijk, dus."
Pieter: "De vonk sloeg echt over tijdens een borrel voor flexwerkers."
Wat wordt jullie eerste bestemming?Femke: "Parijs. En als het winter wordt, dan liggen we in Zuid-Frankrijk. Volgend jaar varen we over de Donau. Dan komen we langs steden die we wel kennen, maar die je vanaf het water weer heel anders beleeft."
Is het niet dubbel zo lastig vanaf de boot opdrachtgevers te vinden?Pieter: "Dat wordt de uitdaging. Tot nu toe is face to face-contact vaak belangrijk geweest. Dat hoort bij netwerken. Ik kan niet fysiek aanwezig zijn om een workshop te verzorgen, of zo. Maar er is alle ruimte om analyses te maken en adviezen te schrijven. Waarbij ik maar denk: tot nu toe was Nederland de markt, straks is het Europa."
Femke: "We zijn ook niet de enige digital nomads. Al hebben de meesten geen boot. Wij gaan reizen als floating freelancers. Je hebt er die door Europa reizen, en onderweg telkens op een andere plek hun laptop openklappen. Dat is een echte community van mensen die elkaar ook tips geven en helpen."
Pieter: "Onderweg spreken we af met andere digital nomads. Het netwerken gaat feitelijk door, ook dát combineren we met het avontuurlijke van de reis. We zien wel wat ervan komt; dat is wat het ook leuk maakt."
Wordt dat ene jaar straks twee jaar? Of vijf?Femke: "In elk geval moeten we nú gaan. Over vijf jaar, wie weet, kunnen we kinderen hebben. En dan ziet de wereld er opnieuw heel anders uit."