Nieuws Digitalisering

Meer export en kansen technologische innovaties verwacht

Nederlandse exporteurs verwachten dit jaar zo'n 10 procent meer goederen en diensten uit te voeren dan in 2016. Bovendien verwachten ze een positieve invloed van technologische innovaties. Dit blijkt uit het jaarlijks onderzoek 'Trend in Export' van exportkredietverzekeraar Atradius en Fenedex, de organisatie van exporterende bedrijven.

De Ondernemer.nl 4 april 2017

Havenrotterdamcontainers1065

Over de exportkansen naar Turkije en het Verenigd Koninkrijk zijn de exporteurs somber. Turkije en Nederland bakkeleien openlijk over het Turkse referendum en in het VK werpt de Brexit zijn schaduw vooruit.

Protectionisme

Afgelopen jaar groeide de export met 6 procent, ook toen gingen de exporteurs eerder uit van een groei met 10 procent. Voor dit jaar zijn de verwachtingen dus even hoog gespannen. Dat komt omdat exporteurs positiever zijn over de wereldeconomie. Wel zeggen bedrijven meer last te hebben van protectionisme. Om het hoofd te bieden aan protectionistische maatregelen zoals invoerheffingen en om de internationale handel te stimuleren, wil 81 procent dat de Europese Unie investeert in nieuwe handelsakkoorden.

Lees ook: 'Mkb grote leverancier voor exportgoederen'

Digitalisering

Uit het onderzoek blijkt tevens dat de Nederlandse exporteurs positief zijn over technologische innovaties zoals digitalisering en robotisering. Een grote meerderheid verwacht dat deze ontwikkelingen een positieve impact hebben op hun business. Van alle exporteurs zegt 69 procent dat digitalisering invloed heeft op hun business, gevolgd door robotisering (52 procent) en 3D-printing (37 procent). 20 procent verwacht dat big data juist een grote impact zal hebben op hun bedrijfsvoering. Eenzelfde aantal exporteurs verwacht dat zelfrijdende voertuigen vergelijkbare gevolgen zal hebben. Blockchain - een technologie om data te versleutelen en beveiligen, onder andere de technologie achter bitcoin - volgt met 10 procent.

Onderzoek

De onderzoekers hebben ruim 5.800 exporteurs gevraagd naar hun verwachtingen voor 2017. Het volledige rapport wordt vandaag gepresenteerd in Nieuwegein. Uit het onderzoek komen de exporttrends voor komend jaar naar voren. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de concurrentiepositie van Nederland op de internationale markt.

Lees ook: In 9 stappen wijzer met deze Bitcoin-handleiding