Nieuws Digitalisering

Dit datacentrum in Den Bosch draait dag en nacht op volle kracht zodat wij online kunnen blijven

Als deze ondernemende broers het laten afweten, dan zitten we in de rats. Want voor al die apps, mails, sites en andere onlinediensten draait in Den Bosch het datacentrum van Rob en Jeroen Stevens overuren. Een kijkje in de keuken van Interconnect.

Paul Roovers (AD) 12 augustus 2021

Rob Jeroen Stevens datacentrum liggend

Rob (links) en Jeroen Stevens in een gang met servers in hun bedrijfspand. Foto: Roel van der Aa

Het leest als een jongensboek, de carrière van Bosschenaren Rob (50) en Jeroen (46) Stevens. Ze begonnen als twee hobbyende tieners op een paar vierkante meter in hun ouderlijk huis in Den Bosch-Noord. En nu zijn ze directeur/eigenaar van Interconnect: een regionaal datacenter met vestigingen in Den Bosch en Eindhoven, met inmiddels circa 110 personeelsleden.

Ondernemers begonnen in hobbykamertje à la Steve Jobs

Vanuit de hobbykamer in hun ouderlijk huis verzorgden de broers Stevens een kleine dertig jaar geleden een bulletinboard, een berichtendienst als voorloper van de e-mail. Het was de opmaat voor hun bedrijf Interconnect, dat op bedrijventerrein de Brand in Den Bosch een groot nieuw datacentrum laat bouwen.

Even terugblikken naar die begintijd willen de twee op verzoek van het AD nog wel. ,,Het was pionieren. Het was de periode van hobbycomputerclubs, pc-privéprojecten het grote uitproberen. Probleem was dat er heel weinig informatie was. We zijn een bulletinboard gestart om te kunnen communiceren.’’

''Uiteindelijk hebben we bedrijven gevraagd om donateur te worden en zo kregen we ons eerste verdienmodel''

Rob en Jeroen Stevens, eigenaren Interconnect

Bedrijven meldden zich aan omdat ze voelden dat ze mee moesten met automatiseren boekhouding

Ook bedrijven meldden zich op dat platform aan. Ze voelden dat ze mee moesten met het automatiseren van hun boekhouding. ,,Wij zijn bijvoorbeeld op zoek gegaan naar programmaatjes die we dan konden downloaden en aanbieden. Uiteindelijk hebben we bedrijven gevraagd om donateur te worden en zo kregen we ons eerste verdienmodel.”

Sinds die begintijd is de wereld in een ongekend tempo gedigitaliseerd. Alles lijkt vanzelfsprekend: bankieren met je telefoon, bellen en appen naar het andere eind van de wereld, met de laptop afspraken maken in het ziekenhuis, op elke denkbare plek je mail lezen.

Lees ook: Studentenbedrijfje overgenomen door techgigant: Delftse SecretHub lukte het

Datacenters worden niet voor niets fundament van digitale economie genoemd

Er zijn maar weinig mensen die zich op die momenten realiseren dat dit alles kan omdat al die technologieën veilig ondergebracht zijn in datacenters. Bedrijven die niet voor niets het fundament van de digitale economie worden genoemd. Ze zorgen ervoor dat computerservers, met al hun verschillende functionaliteiten, blijven draaien: 365 dagen per jaar, 7 dagen per week, de klok rond.

Dat is ook wat het bedrijf Interconnect van Rob en Jeroen Stevens zijn klanten biedt: de zekerheid dat de servers blijven draaien. Daarvoor staan die computers in moderne gekoelde ruimtes, met gegarandeerde stroomvoorziening en beveiliging. En wel zodanig dat er altijd een back-up is. Redundant heet dat in ict-termen: alle systemen zijn meervoudig uitgevoerd zodat bij uitval van een van deze systemen er altijd een reserveverbinding is.

''Eindhoven zag als IT-stad de meerwaarde van onze komst. We zijn er gestart met 4000 vierkante meter en begin dit jaar is er 4000 bijgekomen''

Rob en Jeroen Stevens, eigenaren Interconnect

Grote internetbedrijven als Google hebben hun eigen datacenters. Interconnect is een zogenoemde colocatie-aanbieder: het biedt enerzijds onderdak aan servers van externe klanten die de optimale (en beveiligde) omgeving van Interconnect gebruiken om er hun eigen servers te plaatsen en te onderhouden. Anderzijds is er een kleinere groep klanten die gebruikmaakt van de servers van Interconnect.

Lees ook: Startup PLTFRM wil IT-ecosysteem versterken door samenwerking te stimuleren

Van hobbykamer trokken broers met Interconnect naar kleine kantoorruimte in Bossche binnenstad

De groei van Interconnect is de laatste jaren enorm. Van de hobbykamer trokken de broers naar een kleine kantoorruimte in de Bossche binnenstad. Rond die tijd werd ook het eerste personeelslid aangetrokken. In juni 1998 werd op bedrijventerrein de Brand een kantoor gehuurd. Hier is het bedrijf ook alweer meer dan eens verhuisd.

Sinds 2006 heeft het een eigen kantoorpand van 4000 vierkante meter aan de Steenbok. ,,Rond 2009 wilden we weer uitbreiden. Maar de gemeente Den Bosch stond niet te springen om ons grond te verkopen. Wij hebben veel meters nodig, maar het levert in verhouding weinig werkgelegenheid op. In Eindhoven zeiden ze wel ja, toen we daar aanklopten. Eindhoven zag als IT-stad de meerwaarde van onze komst. We zijn er gestart met 4000 vierkante meter en begin dit jaar is er 4000 bijgekomen.”

Intussen heeft Den Bosch als gemeente de data ook omarmd en wil zelfs graag datastad van het zuiden zijn. Daar past nu zeker een nieuw modern datacenter bij, zoals de broers nu laten bouwen op de Brand. Op zo’n beetje de laatste zichtlocatie langs de A2.

Lees ook: Gevaar kan al in mailtje zitten: 'Mkb-bedrijven vaak niet goed voorbereid op cyberaanval'

Technisch specialisten en beveiligers zijn dag en nacht alert op hackers

,,Wij verkopen nachtrust aan de it-managers”, vatten Rob en Jeroen Stevens hun dienstverlening samen. ,,Want wij hebben altijd stroom en altijd een werkend netwerk.” Worden ze niet onrustig van hackers die regelmatig inbreken op servers? ,,Die schieten met een schot hagel in de hoop dat ze onderweg iets raken om te kunnen inbreken. De eigen technisch specialisten en beveiligers van de branchevereniging zijn daar dag en nacht alert op. Als er iets is gedetecteerd, worden wij direct gebeld. De laatste keer was er een klant die preventief maatregelen moest nemen. Het is een groot kat-en-muisspel.”

Omdat de servers fors moeten worden gekoeld, zijn datacenters grote energieverbruikers. Er komt uiteindelijk ook heel veel warmte vrij, die kan worden hergebruikt. ,,Het is voor ons belangrijk daarmee iets te doen”, zegt Jeroen. ,,Wij hebben altijd warmte over en die zouden we graag aanbieden aan het energienet. We voeren gesprekken om vanuit onze nieuwbouw met buizen onder de A2 door de warmte te kunnen aanbieden aan de woonwijk Hintham. Het zou mooi zijn als we dat lokaal kunnen realiseren.”

Lees ook: Investeringsronde Physee: miljoenen voor innovaties en Europese uitrol

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws