Aangeboden door Picnic
Branded Content Digitalisering
Zakelijk bestellen: wie doet de boodschappen?
Een dagelijkse bedrijfslunch, voldoende wc-papier en altijd pennen op kantoor. Het lijkt vanzelfsprekend, maar al deze producten worden natuurlijk ook door iemand ingekocht. Binnen het mkb betekent dit over het algemeen dat er iemand op pad gestuurd wordt met een boodschappenlijstje. Op zich geen slechte zaak, maar het kan een stuk efficiënter.

Michiel Muller, medeoprichter van Picnic.
,,De betreffende werknemer is vaak een uur tot anderhalf op pad, moet slepen met zware boodschappen en achteraf moeten alle bonnetjes doorgevoerd worden in de administratie”, vertelt Michiel Muller, medeoprichter van boodschappenbezorgdienst Picnic. Onlangs maakte het bedrijf bekend ook de zakelijke markt te gaan bedienen. ,,Bedrijven kunnen flink tijd en geld besparen door de boodschappen gratis te laten bezorgen. En de producten die ze ontvangen zijn daarnaast ook nog verser dan wanneer ze in de supermarkt gekocht worden. Meerdere mensen kunnen de app gebruiken, waardoor er gemakkelijk iets toegevoegd kan worden door verschillende afdelingen.”
Datadriven supermarkt
Picnic is in de eerste plaats een datagedreven bedrijf, waardoor ze precies kunnen inspelen op de wensen van klanten. “Alles wat in de app gedaan wordt kunnen we zien. Als een bedrijf bepaalde producten elke week bestelt, dan kan dit met een druk op de knop gedaan worden, waardoor je heel veel tijd bespaart. Ook zijn alle kosten en facturen terug te vinden in de app, wat de administratie een stuk gemakkelijker maakt.”
''Meerdere mensen kunnen de app gebruiken, waardoor er gemakkelijk iets toegevoegd kan worden door verschillende afdelingen''
Duurzame werkwijze
Ook zorgt het werken met data voor een duurzamere manier van werken. ,,We meten alles door”, vertelt Muller, ,,en we weten daarom precies hoeveel producten we nodig hebben, hoeveel tijd het kost om deze in te pakken en te bezorgen, en hoeveel mensen we daarvoor nodig hebben. We werken met een hele korte keten waardoor zeer efficiënt gewerkt kan worden. De producten bestellen we pas bij de leveranciers op het moment dat ze via de app besteld zijn, waardoor we nooit te veel producten hebben en dus minder weggooien dan een reguliere supermarkt.”
Elektrisch rijden
Daarnaast rijden de busjes van Picnic ook nog eens volledig elektrisch. ,,We zien dat bedrijven en hun werknemers duurzaamheid steeds belangrijker vinden en daar spelen we dan ook op in. Onlangs hebben we onze busjes ook voorzien van zonnepanelen, waardoor we deels zelfvoorzienend zijn in onze elektriciteit. Ook plannen we onze ritten altijd zo in dat we bestellingen in dezelfde straat altijd in één keer kunnen doen, zo rijd je niet als een kip zonder kop door de stad en verbruik je minder elektriciteit.”
Natuurlijk zijn de boodschappen van bedrijven wel ietsje anders dan die van particuliere consumenten, en daar wordt door Picnic dan ook slim op ingespeeld. ,,In de zakelijke app zullen producten als diervoeding of kruiden misschien een minder prominente plek innemen, terwijl grootverpakkingen thee bijvoorbeeld hoger in de app staan. Ook zijn we aan het kijken naar specifieke aanbiedingen voor bedrijven, zoals een fruitabonnement of een speciaal pakket voor de Vrijmibo. Zo kunnen we precies inspelen op de wensen van de zakelijke besteller.”
Dit artikel kwam tot stand in samen werking met Picnic.