Nieuws Actueel

Dijsselbloem: verhoog belasting bedrijven

De belasting voor ondernemingen moet omhoog, vindt PvdA'er Jeroen Dijsselbloem. Als minister van Financiën betoogde hij juist nog dat de winstbelasting geleidelijk omlaag kan. Dat schrijft het AD.

Laurens Kok (AD) | Foto: ANP 5 januari 2017

Dijsselbloem 1065

De verhoging is volgens Dijsselbloem nodig om 'het evenwicht tussen gewone Nederlanders en internationale bedrijven, en tussen werkenden en vermogenden, te herstellen'. Hij schrijft dat in een ingezonden opiniestuk in het AD.

Bakker

Het toptarief in de winstbelasting (vennootschapsbelasting) voor bedrijven bedraagt op dit moment 25 procent. Dijsselbloem laat in het midden welk percentage hij in gedachten heeft. Dat komt pas naar buiten als het PvdA-programma is doorgerekend door het Centraal Planbureau.

,,Werkenden zijn de afgelopen decennia een steeds groter deel van de totale belastingen gaan betalen. Vermogenden profiteren daarvan. Ook tussen bedrijven is de balans zoek. De bakker op de hoek betaalt keurig zijn belastingen, terwijl creatieve multinationals nergens afdragen." Bedrijven grijpen voordeeltjes die landen bieden, zodat ze uiteindelijk nergens belasting betalen, aldus Dijsselbloem.

PvdA

De minister benadrukt als PvdA'er te spreken en niet namens het kabinet. ,,Wat mij en de PvdA betreft moet het belastingtarief voor bedrijven de komende jaren omhoog."

Dijsselbloem gaat verder dan zijn partij eerder opschreef in het verkiezingsprogramma. Daarin bepleit de PvdA een Europees minimumtarief voor de winstbelasting. Van een verhoging is daarin geen sprake.

In een interview met RTLZ op 22 november zei Dijsselbloem als minister van Financiën dat Nederland de komende jaren de winstbelasting kan verlagen, als tegelijkertijd aftrekmogelijkheden of belastingconstructies worden versoberd. Zo kan Nederland internationaal concurrerend te blijven.

Hogere lasten

Dijsselbloem licht toe dat hij in het tv-interview uitdrukkelijk sprak over de mogelijke opbrengst van de aanpak van belastingontwijking. Daarover is binnen de coalitie tussen PvdA en VVD de afspraak gemaakt dat eventuele extra inkomsten door deze aanpak niet zouden mogen leiden tot netto hogere lasten voor het bedrijfsleven.

In algemene zin vindt de PvdA echter dat de tarieven te laag zijn, stelt Dijsselbloem. ,,Vooruitkijkend, in de nieuwe periode, vinden wij dat de tarieven omhoog moeten om het evenwicht te herstellen."

VVD

De PvdA-minister benadrukt dat de tarieven in de vennootschapsbelasting onder zijn bewind niet zijn verlaagd. Wel heeft dit kabinet ervoor gezorgd dat bedrijven de komende jaren minder belasting gaan betalen, omdat over een groter deel van de winst het gunstige belastingtarief van 20 procent geldt in plaats van 25 procent. Deze maatregel, die stapsgewijs wordt ingevoerd, scheelt de schatkist op termijn jaarlijks 225 miljoen euro aan belastinginkomsten.

Coalitiepartij VVD is een verklaard tegenstander van een hogere winstbelasting. De liberalen vrezen dat grote bedrijven Nederland de rug zullen toekeren, waardoor banen verloren gaan.