Nieuws Actueel

Dik Wessels: van niets naar 4 miljard en 16.000 man personeel

Bouwtycoon Dik Wessels is gisteren overleden. De grote man achter VolkerWessels begon als timmerman en wist zijn bedrijf uit te bouwen tot multinational met 16.000 werknemers. In dit AD-stuk lees je over zijn enorme klapper in 2001 en de drie factoren die hem volgens zijn omgeving zo succesvol maakten.

GERBEN KUITERT | Foto Carlo ter Ellen 22 november 2017

Dik wessels volker wessels

Opscheppen zat niet in het dna van de gisteren overleden rasondernemer Dik Wessels (71). Sterker nog: de Tukker kon zich enorm ergeren aan andere ondernemers die, net als hij, met niets waren begonnen en na het eerste succes de grote jongen gingen uithangen.

Keihard

,,Dat soort mensen mocht hij niet en dat liet hij ze merken ook'', aldus een vriend. ,,Dik kon keihard zijn en was nogal zwart-wit. Hij mocht je of hij mocht je niet. En hij deed geen enkele moeite om dat te verbergen.''

Lees ook: Ondernemer Dik Wessels (71) overleden

Rijkdom

Dik Wessels liep zeker niet te koop met zijn rijkdom. Hij was wars van uiterlijk vertoon en bijzonder zuinig. Dat is best opmerkelijk, gezien zijn enorme bankrekening en zijn staat van dienst in het bedrijfsleven. Dik Wessels was immers de grote man achter VolkerWessels, na BAM de grootste bouwer van het land; het bedrijf dat in 1933 als timmerfabriekje werd gesticht door zijn vader.

120 werkmaatschappijen

Dik Wessels begon er op zijn vijftiende in 1961 als timmerman en nam het in 1968 over. Een groot student ging niet aan hem verloren; hij ging een jaar naar de ulo en drie jaar naar de ambachtsschool. Onder Wessels' leiding groeide VolkerWessels uit tot een multinational met 120 werkmaatschappijen en 16.000 personeelsleden.

Selfmade man

De selfmade man werd in de achterliggende decennia een van Nederlands meest succesvolle en meest vermogende ondernemers. In de jongste editie van de Quote 500 staat hij op plek drie met een geschat vermogen van 4 miljard euro. ,,Dik had maar één echte hobby: zakendoen'', zegt René Kuipers, evenals Wessels lid van de raad van commissarissen bij VolkerWessels.

Instinct

Dik Wessels' zakelijk succes was te danken aan drie factoren, zo schetsen mensen uit zijn omgeving: het instinct om te weten waarin je wel en niet moet investeren, een goed gevoel voor timing en het vermogen om de juiste mensen om zich heen te verzamelen. Kuipers: ,,Dik wist heel goed wie je er wel bij moest hebben en wie niet. Dat is een belangrijke kwaliteit.'' Zelf zei Wessels er twee jaar geleden het volgende over: ,,Ik heb mijn dochters vanaf het begin aangeleerd dat mensenkennis een van de belangrijkste dingen is die ze moeten krijgen."

IBB Kondor

De Twentenaar had het in zijn begintijd niet gemakkelijk. Het maken van geheime afspraken was in de vorige eeuw gemeengoed in de bouwwereld; daar kwam Wessels in eerste instantie niet tussen. ,,Als ik ergens binnenkwam, keerden ze me de rug toe. Ik heb me nog nooit zo vernederd gevoeld", zei hij daar ooit over. De echte groei kwam pas na 1990, toen Wessels IBB Kondor in Leiden overnam. Dat bouwbedrijf was weliswaar veel kleiner, maar had wel een beursnotering.

Oliehandel

Het geld dat hij verdiende in de bouw stak Wessels sinds 1991 in de investeringsmaatschappij Reggeborgh, die belangen heeft in twintig bedrijven in verschillende sectoren. Onder andere in de oliehandel (Varo Energy, Zwitserland), afvalverwerking( PGB, Coevorden), financiële dienstverlening (Archand, Luxemburg) en medische dienstverlening (Prescan, Hengelo).

Enorme klapper

De ondernemer maakte in 2001 een enorme klapper met de verkoop van zijn belang in de internetprovider World Online van Nina Brink. Wessels, die zijn leven lang nooit een e-mail verstuurde, investeerde 31 miljoen euro in het bedrijf. Een jaar later, na de beursintroductie, verkocht hij het aandelenpakket voor 590 miljoen euro.

Bankroet

Al enige jaren kampte hij met gezondheidsproblemen. Hij onderging zeven jaar geleden een bypassoperatie en had in de periode daarna last van evenwichtsstoornissen. Juist afgelopen jaar leek de ondernemer flink opgeknapt. Net als 'zijn' voetbalclub, FC Twente, die hij vorig jaar persoonlijk van een bankroet redde.

https://youtu.be/NmlpoTivK9s

Garantstelling

Toen in juni 2016 een gedwongen degradatie dreigde voor FC Twente, met faillissement als directe consequentie, bood de man uit Rijssen de helpende hand. De bouwtycoon had zich 'verstopt' in een hoekje van een partytent. Een voor een gingen bij FC Twente betrokken ondernemers onder het tentzeil op audiëntie bij Wessels om over een oplossing te praten. Die kwam niet lang daarna: Wessels stelde zich voor 8 miljoen euro garant voor de club. Ook streepte hij een achtergestelde lening weg. De twintig andere ondernemers gaven samen een garantstelling van 4 miljoen af. Dankzij die garantstellingen bestaat FC Twente nog.

Hartoperatie

Dik Wessels was er goed in om problemen van zich af te zetten. Over zijn hartoperatie wilde hij het niet hebben. ,,Ik denk er gewoon niet meer aan. Dat kan ik heel goed, ergens niet meer aan denken als ik dat niet wil", zei hij aan de vooravond van zijn 65ste verjaardag.

Dochters

Toch was hij wel bezig met de toekomst van de onderneming. Twee jaar geleden zei hij in Het Financieele Dagblad vertrouwen te hebben in zijn twee dochters. ,,De verantwoordelijkheid als aandeelhouder kunnen ze overnemen. Niet het bedrijf: daar hebben we een hele staf voor. Ik kan niet over mijn dood heen regeren. Mijn schoonzoons hebben de zaak drie jaar gedaan, want ik was ziek door evenwichtsstoornissen. En wie weet zitten er straks bij mijn kleinkinderen een paar ondernemers."

Dik had maar één echte hobby: zakendoen

René Kuipers, lid raad van commissarissen VolkerWessels