Nieuws Actueel

Dik Wessels wint Twentse reputatieprijs

Dik Wessels was even aangedaan toen Henk Kesler hem gistermiddag als voorzitter van Het Comité Twentse Haring Primeur de Zilveren Haring 2017 overhandigde, schrijft Tubantia.

Gerben Kuitert 15 juni 2017

Dik Wessels 3

Het gaat dan ook om een 'reputatieharing', zoals Kesler het noemde. Om een prijs voor een man, vrouw of organisatie die voor de regio Twente van belang is geweest. "En daarvoor komen alleen mensen in aanmerking met een goede reputatie. Waarom dacht u dat oud-winnares Annie Schreijer nu toch haar bonnetjes gaat inleveren bij de EU? Als ze het niet doet, pakken we de Zilveren Haring weer af."

Europolitica Annie Schreijer ontbrak bij het jaarlijkse treffen van de Twentse fine fleur op De Wilmersberg. Wessels was dus wel op het evenement, dat min of meer zijn eigen feestje is. Wessels behoorde in 2002 met Ferdinand Fransen althans tot de initiatiefnemers voor de meest prestigieuze haringparty van Twente. En zijn Reggeborgh, de investeringsmaatschappij, tikt met negen andere partijen jaarlijks nog steeds 3.000 euro af om het feestje mogelijk te maken.

"Maar ik wist echt niet dat ik zou winnen", bezwoer Wessels. "Het was een verrassing en ik ben er blij mee. Het is altijd fijn als je erkenning krijgt voor wat je doet." Op zijn bankrekening werd recent bij de gedeeltelijke beursgang van VolkerWessels nog 648 miljoen euro bijgeschreven. Om vrolijk van te worden, toch? Wessels: "Geld is niet het belangrijkste in het leven. Ik heb hier, op ditzelfde feest, wel eens anders gestaan. Dat ik me lichamelijk beroerd voelde. Maar ik ben weer helemaal goed te pas en dat maakt me blij en gelukkig."

Dresscode

Van de ruim 400 bezoekers waren de meeste ook blij. Blij dat ze komen mochten, want de ballotage voor de Twentse Haring Primeur is zwaar. Dat begint al bij de dresscode. Voor de heren geldt 'tenue de ville' (kostuum) en 'bij voorkeur geen jeans'. Bij de dames wordt een hoedje op prijs gesteld. En de organisatie liet in de uitnodiging ook weten dat bij de ingang zou worden gecontroleerd of iedereen die zich meldt wel echt genodigd is.

Lees ook: Dik Wessels, de metselaar die miljardair werd

"Er zijn wel eens bezoekers geweest die zeiden: 'Ik heb vorig jaar een uitnodiging gehad'", aldus voorzitter Kesler van Het Comité Twentse Haring Primeur.

Selectiebeleid

De 68-jarige preses legde het selectiebeleid desgevraagd even uit: "De 10 sponsors nodigen ieder 30 gasten uit en daarnaast inviteren wij als comité circa 80 mensen van wie we vinden dat ze belangrijk zijn voor Twente. Wie dat zijn, kan per jaar verschillen. Een tijdje geleden hebben we de lijst opgeschoond, want er stonden wel wat erg veel pensionado's op. Het is tenslotte ook een netwerkbijeenkomst en we willen het graag exclusief houden."