Nieuws Actueel

Dikke eeuw een begrip, nu failliet

Zo’n 85 man staat op straat door het faillissement van Van Voorden Castings in Zaltbommel. Er is hoop op een doorstart met een deel van het personeel, meldt het Brabants Dagblad.

Marleen Duijf | Foto: Bart Meesters 4 januari 2017

Vanvoorden failliet

Metaalbedrijf Van Voorden Castings in Zaltbommel is failliet verklaard. Het ontslag voor zo'n 85 medewerkers wordt vandaag aangevraagd. De gieterij voor scheepsschroeven kan niet meer aan haar betalingen voldoen door de malaise in de scheepvaart en baggerindustrie.

Doorstart

Het vonnis is maandagmiddag over de gieterij uitgesproken bij de rechtbank in Zutphen. Het bedrijf, het bestuur, heeft zelf bij de rechtbank het faillissement aangevraagd. Bestuur, directie en curator hopen op een doorstart in afgeslankte vorm voor het bedrijf.

Olieprijzen

Van Voorden Castings in Zaltbommel is met een bestaan van 105 jaar een begrip in de maritieme wereld. De gieterij produceerde onder meer schroeven voor de scheepvaart. De productie ligt nu helemaal stil. De economische crisis in de scheepvaart en lage olieprijzen maken dat er minder vraag is naar schroeven.

Curator

De Zutphense rechtbank heeft mr. Coen Houtman van Poelmann van den Broek Advocaten in Nijmegen tot curator benoemd. Hij was gistermiddag al aanwezig bij de gieterij op bedrijventerrein De Wildeman in Zaltbommel om met directieleden en hun financieel-economisch expert de schulden onder de loep te nemen.

De grootste schuldeiser is volgens Houtman de Andus Group, een internationale holdingmaatschappij waarvan de Zaltbommelse gieterij zelf een werkmaatschappij is. Hoelang de omzet al terugliep is onduidelijk.

Personeel

Volgens de curator kan bij een doorstart de gieterij verder met een deel van het personeel. Om hoeveel medewerkers het dan gaat, is mogelijk pas over enkele weken duidelijk.

Het personeel is via de directie en teamleiders op de hoogte gebracht van het faillissement. "Of iedereen van het bedrijf ook meteen bereikbaar was, is echter niet duidelijk. Het is natuurlijk wel vakantietijd", aldus Houtman.

Floreerde

Bij het honderdjarig bestaan van het bedrijf was er nog sprake van dat het metaalbedrijf floreerde. Destijds was de orderportefeuille gevuld met vooral opdrachten van werven voor binnenvaartschepen in Nederland en Duitsland, megajachten, de internationale visserij en offshore.

Sinds enkele jaren maakte Van Voorden Castings als een van de weinige ter wereld schroeven van roestvast staal (rvs).

De directie van de scheepsschroevenfabriek was gistermiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Gerelateerde artikelen Metaalbedrijf Baas neemt Hengeloos bedrijf over