Nieuws Actueel

Directe verkoop netwerkmarketing groeit met 15 procent

De totale omzet van bedrijven die in Nederland actief zijn met directe verkoop via een netwerkmarketingmodel is vorig jaar met 15 procent gegroeid ten opzichte van 2011. In bedrijven als Amway, Herbalife en Oriflame zijn zo’n 55.000 ‘businesspartners’ actief. De branche-organisatie en de zelfstandig ondernemers aan het woord.

De Ondernemer 31 augustus 2016

Thuiswerken groep uitleg

De Vereniging Directe Verkoop Nederland schat de totale retail-omzet van haar branche op bijna 114 miljoen euro over 2015. Een groei van 15 procent ten opzichte van 2011, toen de omzet 99 miljoen euro was. Het gaat hierbij in Nederland vooral om wellness-producten, cosmetica, producten voor persoonlijke verzorging, telecom- en internetdiensten en huishoudelijke producten.

Mond-tot-mond-reclame

De Vereniging Directe Verkoop Nederland is de branchevereniging voor bedrijven die in Nederland actief zijn met directe verkoop via een netwerkmarketingmodel. Met dit model worden producten of diensten van een bedrijf via mond-tot-mond reclame in de markt gezet en aan de man gebracht door zelfstandig opererende en onafhankelijke ‘business partners’. In Nederland zijn vijftien bedrijven lid van de branchevereniging die tezamen ruim 60 procent van de omzet in dit marktsegment vertegenwoordigen: ACN, Amway, Blèzi Cosmetics, Forever Living Products, Herbalife, Jafra, Kirby, LR Health & Beauty, Nu Skin, The Juice PLUS+ Company Ltd., Organo Gold, Oriflame, Partylite, Swipe en Zinzino.

Persoonlijk contact

“De snelle groei van netwerkmarketing is mede een gevolg van het digitale tijdperk,” zegt Peter Boots, de voorzitter van de Vereniging Directe Verkoop. “De bedrijven die adequaat de mogelijkheden van moderne digitale media weten te combineren met het vertrouwde businessmodel en ruimte voor persoonlijk contact, laten de laatste jaren een sterke groei zien.”

Met name bedrijven die actief zijn in wellness-producten lijken hier goed in te slagen. Deze productgroep is namelijk goed voor 64 procent van het totale aantal directe verkopen.

Huiskamerparty’s

Volgens Boots is de consumentenperceptie van directe verkoop veranderd. “Waar tot enkele jaren terug directe verkoop vaak nogal denigrerend werd afgedaan als ´huiskamerparty´s voor vrouwen´, associëren steeds meer mensen directe verkoop tegenwoordig met netwerkmarketing, face-to-face-gesprekken en hoogwaardige producten.”

Netwerkmarketeers

In Nederland zijn momenteel naar schatting 55.000 personen zakelijk actief als ‘onafhankelijke business partner’. 70 procent hiervan is vrouw. 20 procent van de actieve netwerkmarketeers doet het als fulltime baan, 20 procent doet het parttime naast een andere baan, en voor 60 procent is het een leuke, maar niet noodzakelijke bijverdienste.

Zelfstandig ondernemer

Boots: “Dankzij de groei van de sector en de kansen die het biedt, wordt directe verkoop steeds meer gezien als een volwaardig alternatief voor een reguliere baan of als een significante aanvulling op andere inkomsten. De drempel om kennis te maken met de mogelijkheden van het zelfstandig ondernemerschap binnen de directe verkoop is door de beperkte opstartkosten laag en de arbeidsvoorwaarden zijn gunstig. Je bent als businesspartner heel flexibel in het indelen van je tijd, waardoor het bijvoorbeeld goed te combineren is met het ouderschap of een leven als topsporter, en er is geen bovengrens aan de inkomensmogelijkheden.”

Aantrekkingskracht

Als zelfstandig business partner zijn volgens de branchevereniging de inkomsten afhankelijk van inzet, doorzettingsvermogen en geboekte successen. Daarnaast lokt de flexibiliteit en het zelfstandige karakter. Astrid Vos (50) werkt als organisatieleider bij LR Health & Beauty. Ze verkocht haar groothandel in schoonheidsproducten. “Het was een no-brainer.Ik verdien hier veel meer en heb bovendien veel meer plezier in mijn werk. Ik heb een grote groep partners opgebouwd, die ik ondersteun in hun groei. Ik heb die mensen niet in dienst en ze bepalen zelf wat ze willen. Daarnaast geef ik trainingen en presentaties voor grote groepen mensen. Het allerleukste is dat tijdens mijn vakanties de verdiensten gewoon doorlopen. Ga je er echt voor, dan kun je meer geld verdienen dan je ooit hebt gedaan.”

Jolanda van Dijk (38) is senior manager bij beautybedrijf Oriflame en moeder van drie kinderen. Ze heeft een soortgelijk verhaal. Ze bouwt haar eigen teams op. “Wat ik het allerleukst vind, is dat ik volledig vrij ben in het inplannen van mijn eigen tijd en agenda. Ik haal veel voldoening uit het werven van nieuwe mensen en ze begeleiden in het traject van training naar zelfstandige adviseuses.”

Liangliang Dai (35) stopte als restaurantmanager en werkt nu ongeveer 20 uur per week als business owner voor Amway. Ze houdt zich voornamelijk bezig met het geven van productdemonstraties en presentaties voor mensen die zelf met Amway een business willen starten. “Het is voor bijna iedereen geschikt; ook voor mensen die geen hoge opleiding hebben gevolgd of geen kapitaal hebben om een eigen zaak te starten. Wat je wel nodig hebt is geduld en doorzettingsvermogen.”

Marga Hazenberg (41) is business partner bij Blèzi Cosmetics. Ze geeft workshops, organiseert open avonden voor vaste klanten bij haar thuis en houdt zich bezig met sociale media, de nieuwsbrief, het persoonlijke contact met klanten en bestellingen. “Ook probeer ik tijd te maken om af en toe mee te gaan naar grote evenementen en nieuwe klanten enthousiast te maken om te gaan werken met Blèzi en hen de voordelen van het gebruik van de producten te laten ervaren. Soms heb ik overvolle weken, maar ik plan ook gerust een maand minder activiteiten in, zodat ik vakantie kan vieren en bij kan tanken. Dat bekijk en plan ik per half jaar.”