'Faillissementen hebben geenmaatschappelijk ontwrichtende werking'. Het stond er echt. In hetadvies van de ambtenaren van het ministerie van Financiënaan minister Sigrid Kaag werd keihardte verstaan gegeven dat bakkers, slagers en cafetaria-houders niet alte veel te verwachten hebben van de overheid als het gaat om destijgende energiekosten die hun business bedreigt.
Natuurlijk doet het pijn als je dit leest, beaamt Fransvan Rooij van ProFri, de belangenvereniging van frituurders. ,,Achter al die horeca-zaken zittenmensen en gezinnen, die het water aan de lippen staat. Ik hoor hier dag in dag uit de schrijnende verhalen en als je dan dit hoort, dan zakt de moed je natuurlijk helemaal in de schoenen. Het lijkt erop datde genadeklap voor de ondernemers in de horeca moet wordenuitgedeeld.”
Lees ook: Advies aan minister Kaag: ‘Laat bakkers, slagers en cafetaria’s failliet gaan’
'Er gaat iets ongekends gebeuren, vrees ik'
Dat er enige nuance is aan te brengen, namelijk dat er weldegelijk iets van compensatie voorde gestegen prijzen van energie en grondstoffen is aangekondigd, isaan Van Rooij niet voorbijgegaan. ,,Maar dat is een pleister plakkenop een slagaderlijke bloeding”, aldus de frituurvoorman. ,,Deoverheid kan niet iedereen helemaal compenseren. Dus als demkb-regeling er komt, dan zal het misschien zijn dat je een kwartterugkrijgt. Dan blijft er meer dan driekwart van de prijsstijgingover. Ook dan is er geen fatsoenlijke horeca-onderneming in leven tehouden.”
De snelheid is absurd
Toch steekt ook Van Rooij de hand ineigen boezem. ,,Niet alleen de energiecrisis speelt ons parten. Neemook het personeelstekort. Laten we daarin eerlijk zijn: de horeca heeft eenslechte naam. We betalen slecht en het is zwaar werk. Al tijdenscorona waren we bezig daar verandering in aan te brengen. Uitonderzoek blijkt dat horeca-ondernemers maar kort actief zijn. Dat isvooral de pioniersfase, waarin mensen het niet zo nauw nemen. Maar denieuwe ondernemers zitten er anders in. Die willen de horecaomvormen.”
De energiecrisis zorgt voor eenstroomversnelling in de modernisering van de horeca. Van Rooij: ,,Dehoreca moet nadenken over het eigen functioneren. Dat is op zich eengoede zaak voor iedere ondernemer. Misschien heeft de minister welgelijk en moet een deel failliet gaan, om plaats te maken voor nieuweondernemers die het anders doen. Maar de snelheid waarmee deontwikkelingen zich nu opvolgen, is absurd.”
Misschien heeft de minister wel gelijk en moet een deel failliet gaan, om plaats te maken voor nieuwe ondernemers die het anders doen
'Stevig verband in plaats van de pleister van de overheid'
Om ondernemers tijd te geven hunonderneming opnieuw uit te vinden en deze crisis te overleven, is ProFri gaan samenwerken met een bedrijf dat op grote schaal energie inkoopt. ,,De rol van ProFri is veranderd. Eerst waren weer alleen om het imago van de frituur te verbeteren, maar we zijntijdens corona een echte belangenvereniging geworden. Zo zagen we injanuari al dat de energieprijzen de pan uit stegen. Veel ondernemershebben een variabel contract, waardoor ze geen idee hebben met welkeenergiekosten ze kunnen rekenen. We werken sinds januari samen met partij die gas inkoopt dat bedrijven die bezuinigen of bedrijven diestoppen niet gebruiken. Dat bieden we voor een vaste prijs aan aan onze leden. Hierdoor kunnen we de energierekening betaalbaarder houden. Natuurlijk kan de gasprijsweer dalen tot onder dat niveau, maar die kans is vooral theoretisch. De signalen zijn eerder dat de prijs hoog blijft. De leden mogen zelf bepalenof dit een goede deal is of niet.”
De lagere energietarieven waren eerstvoorbehouden aan leden van ProFri, maar er zit meer ruimte in demarkt. Om ook andere ondernemers te laten profiteren richt Van Rooijde stichting Nieuwe Horeca Nederland op. ,,De horeca zal zich opnieuwmoeten uitvinden. We zullen van het gas af moeten en nadenken overonze panden en terrassen. Ook de overheid moet ervoor zorgen dat hetenergieaanbod groeit. De ruimte die er is in de samenwerking met de energiepartij willen we verdelen onder deleden van ProFri en de participanten van de stichting in oprichting. Deze vaste prijs zorgt er ineerste instantie voor dat je rust in je bedrijf brengt. Het is eenstevig verband, in plaats van die pleister van de overheid.”
Lees ook: Klimaatminister Rob Jetten haalt zijn brood bij bakker Hans in Beek-Ubbergen, maar hoe lang nog?