Nieuws Actueel

Directeur natuurclub laat tekort na

Natuur- en ontwikkelingsorganisatie IUCN NL kampt met financiële problemen. Directeur Maas Goote stapte begin februari plotseling op. Over het afgelopen jaar is een verlies ontstaan van 600 duizend euro, volgens bronnen door mismanagement en het inhuren van zakelijke relaties van directeur Goote. Dit bericht De Volkskrant woensdag.

Tom Kreling en Huib Modderkolk 24 februari 2016

IUCN Natuurclub

IUCN NL krijgt al jaren ontwikkelingsgeld van Buitenlandse Zaken. Ook Economische Zaken, Infrastructuur en Milieu, de Postcodeloterij en de Europese Unie verstrekken geld aan de organisatie, waar 40 mensen werkzaam zijn. IUCN NL fungeert tegelijkertijd als koepelorganisatie en als klassieke ontwikkelingsorganisatie. Van de totale begroting van 8 miljoen euro gaat 6 miljoen direct naar natuurprojecten. De rest is bedoeld voor de kosten van de organisatie, zoals personeelskosten.

Er is veel geld verloren gegaan aan een kostbaar 'veranderingstraject' dat geen resultaat opleverde, zeggen bronnen. Ook huurde Goote zonder overleg met het managementteam adviseurs in. Voor twee adviseurs, van wie één een goede bekende is van Goote en de ander tevens functioneerde als zijn persoonlijke coach, kwamen de kosten uit op ongeveer 75.000 euro.

Er waren tevens diverse aanvaringen met het managementteam. Goote zou solistisch opereren en ook de tekorten niet tijdig hebben gemeld. In september zijn drie van de vijf leden uit het managementteam gegaan. Als gevolg van de tekorten is het eigen vermogen van de organisatie in 2015 verder gedaald. Het is nu nog maar de helft van het bedrag dat het bestuur als eis voor het eigen vermogen heeft gesteld.

Lees meer bij De Volkskrant.