Nieuws Actueel

Dirk Scheringa gaat naar de beurs

Dirk Scheringa gaat naar de beurs in Amsterdam met zijn bedrijf CS Factoring, via een zogeheten omgekeerde overname van de lege beurshuls Lavide. Dat bleek dinsdag.

Van onze redactie 21 juni 2016

Dirk scheringa cs factoring beurs

Tussen Lavide en CS Factoring is inmiddels een overeenkomst op hoofdlijnen getekend. Het bedrijf van Scheringa, oprichter en voormalig topman van de in 2009 omgevallen DSB Bank, neemt openstaande facturen over voor een lager bedrag dan de factuur vermeldt. Als het lukt de rekening alsnog te innen, is het verschil de winst voor de onderneming.

NaamsbekendheidScheringa noemt de beursnotering belangrijk voor CS Factoring om verdere groei te realiseren. Zo moet het bijvoorbeeld een grotere naamsbekendheid veroorzaken. Zijn bedrijf boekte vorig jaar een omzet van iets meer dan 1,1 miljoen euro.

40 miljoenEen van de voorwaarden voor de deal is dat CS Factoring een belang neemt van bijna 50 procent in Cardec Toevoegingen, dat financiële diensten levert. Doelstelling is om de komende vijf jaar het bedrag van aangekochte facturen van CS Factoring, inclusief het te verkrijgen belang in Cardec, te laten groeien van ongeveer 30 miljoen euro naar 1 miljard euro. De omzet moet daarbij aandikken naar zo'n 40 miljoen euro.

GoedkeuringEen van de voorwaarden voor de deal is dat CS Factoring een belang neemt van bijna 50 procent in Cardec Toevoegingen, dat financiële diensten levert. Doelstelling is om de komende vijf jaar het bedrag van aangekochte facturen van CS Factoring, inclusief het te verkrijgen belang in Cardec, te laten groeien van ongeveer 30 miljoen euro naar 1 miljard euro. De omzet moet daarbij aandikken naar zo'n 40 miljoen euro en de winst richting de 10 miljoen euro.

BestuursvoorzitterScheringa stelde dat hij de bestuursvoorzitter van de onderneming wordt en Poorter de risicodirecteur en verantwoordelijk voor financiële zaken. Bij verdere groei wordt er waarschijnlijk op termijn ook nog een specifieke financieel directeur aangesteld. Voor de rollen is geen goedkeuring nodig van De Nederlandsche Bank (DNB), aldus Scheringa.

Grote boog omheen lopenBeursclub VEB raadt ondernemers af om in het bedrijf van Dirk Scheringa te investeren. "Iedereen kent de track record van Dirk Scheringa. Ik zou er met een grote boog omheen lopen", aldus adjunct-directeur Errol Keyner tegen BNR.

Overigens had Scheringa in 2014 al plannen om via de toen ook al lege beurshuls Lavide de gang naar het Damrak te maken.