Nieuws Actueel
Dirk Scheringa is terug... maar kijk uit!
Zelf zegt hij te worden overstelpt met positieve reacties, de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) denkt er totaal anders over, bericht het AD. Hoe dan ook is oud-directeur van de DSB-bank Dirk Scheringa terug in de schijnwerpers. Zeven jaar na zijn bankdebacle doet Scheringa waar hij altijd al van droomde: hij maakt een beursgang.

De 65-jarige ondernemer uit Wognum wil kapitaal aantrekken voor zijn groeiende bedrijf CS Factoring, dat openstaande facturen in het bedrijfsleven overneemt. Maar hij zou Scheringa niet zijn als hij geen trucje had bedacht om slim de strenge regels rond een beursgang te omzeilen. Scheringa blaast een lege beursgenoteerde bv nieuw leven in en hoeft zo bijvoorbeeld geen prospectus in te leveren. De VEB, die zich normaal gesproken onthoudt van beleggingsadviezen, is in dit geval heel duidelijk: stap er niet in.
MKBGisteren kondigde ex-bankier Scheringa zijn opmerkelijke stap aan. Financiële experts reageerden meteen kritisch en huiverig. Hij springt sluw in op een gat in de markt, zeggen zij in koor. Zijn bedrijf koopt facturen bij mkb'ers, incasseert die vervolgens zelf, en strijkt zo een leuke provisie op.
DoorgroeienVolgens de 65-jarige ondernemer is zijn bedrijf zo'n succes dat hij geld nodig heeft om te kunnen doorgroeien en dan is een beursnotering handig.
TrucjeMaar Scheringa zou Scheringa niet zijn als hij niet een trucje had bedacht om gemakkelijk aan een beursnotering te komen, zo waarschuwt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).
Stap er niet inDe Wognumse ex-bankier koopt een bedrijf dat al beursgenoteerd is, maar het is een bedrijf dat niet meer is dan een lege bv. "Zo omzeil je wat normaal gesproken moet gebeuren", reageert Errol Keyner, adjunct-directeur van de VEB. Normaal gesproken moet een prospectus worden opgesteld. "En daar staat precies in wat je als belegger moet weten. Nu krijgt je dus veel minder gedetailleerde informatie." VEB is nooit zo happig op een advies, maar de belangenbehartiger is ditmaal luid en duidelijk: stap er niet in.
TrackrecordDe 65-jarige bankparia kreeg gisteren - naar eigen zeggen - aan de lopende band felicitaties, van vrienden, zakenlieden en onbekenden. "Ik heb al honderden reacties gekregen", zegt hij over de telefoon. "Mailtjes en berichtjes. Ze komen uit alle hoeken, 95 procent is positief." Keyner kan het zich niet voorstellen: je hebt de VEB niet nodig om je mening over hem en zijn trackrecord te vormen.
Niet faillietScheringa zelf wil 'niet te veel woorden vuil maken' aan wat in het verleden is voorgevallen. Wel benadrukt de Wognumse ondernemer dat 'zijn' DSB winst draait en dat alle spaarders en crediteuren hun geld terughebben. ,,Daar ben ik blij om. Het blijkt maar weer dat de bank niet failliet had hoeven gaan. Verder doe ik er geen uitspraken over." Of Gerrit Zalm, topman van ABN Amro en voormalig financieel directeur van DSB Bank, een van de mensen is die hem al heeft gefeliciteerd, kan hij niet zeggen. ,,Ik heb net een broodje gegeten bij Van der Valk en rijd van de ene naar de andere afspraak, dus ik heb nog niet alle mailtjes kunnen lezen."
Start-upsHoewel Scheringa ooit verklaarde geen topman meer te hoeven worden, lijkt hij daar nu van teruggekomen. "Gezien mijn ervaring als ondernemer zou het raar zijn om geen ceo te worden van dit bedrijf. Daarnaast blijf ik achter de schermen actief als strateeg. Ik word gevraagd voor veel nieuwe initiatieven en start-ups. Ze maken graag gebruik van mijn marketing- en commerciële ervaring."
PuinhoopZijn belangrijkste tegenstrever, de man die Scheringa's val inleidde, Pieter Lakeman, zal hem zeer zeker niet feliciteren met zijn revanche. "Als ik dit kan tegenhouden, dan zou ik het doen. Iemand die er zo'n puinhoop van heeft gemaakt, zou eigenlijk geen topman meer mogen worden", laat Lakeman desgevraagd weten.
BankrunVoor de 65-jarige ondernemer Scheringa is opgeven duidelijk geen optie. Hij ging in 2009 keihard onderuit. De aanzet deed Lakeman met zijn oproep op tv aan spaarders om hun geld weg te halen bij de bank. Zijn tv-optreden bracht een bankrun op gang. Twee weken later sprak een emotionele Scheringa tijdens een persconferentie in Wognum de legendarische woorden: "We zijn niet failliet, we zijn kapotgemaakt."
Financiële wirwarDat hij van zijn imperium een financiële wirwar had gemaakt en consumenten in diepe ellende had gestort, was niet goed geweest, zo beaamde hij later. "Máár", zo was zijn excuus, "andere banken deden precies hetzelfde."
KleerkastenVolgens een financieel expert lijkt de werkwijze van Scheringa's nieuwe bedrijf enigszins op de handel en wandel van zijn vroegere incassobureau. "Toen stuurde hij kleerkasten af op consumenten die hun rekeningen niet konden betalen en liet ze dreigen met loonbeslag. Nu kan hij hetzelfde doen bij ondernemers."
FinqusFinqus is de nieuwe naam van de voormalige DSB Bank, die in 2009 failliet ging. Toen raakten 400.000 spaarders hun geld kwijt en verloren 1800 mensen hun baan. Nu, bijna zeven jaar later, blijken de gevolgen van het faillissement zeer overzichtelijk.
Alle spaarders, ook de 8.000 met meer dan een ton op de rekening, hebben hun geld teruggekregen. 500 leveranciers van spullen, van kantoorartikelen tot broodjes, hebben hun geld teruggekregen. Ook 22.000 klanten met verzekering die te veel provisie hebben betaald, zijn gecompenseerd.
De enige schuldeisers zijn nu nog de banken, die de compensatie voor de spaarders hebben voorgeschoten. Zij hebben nog 3,6 miljard euro tegoed. De verwachting is dat ook zij dit bedrag helemaal of grotendeels terugkrijgen.
Gerelateerde artikelen:Dirk Scheringa gaat naar de beurs