Nieuws Actueel
Dit bedrijf helpt al een kwart eeuw mensen met een beperking aan een baan
USVA is gespecialiseerd in voorzieningen, aanpassingen en hulpmiddelen voor mindervaliden. Het grootste deel van de werknemers die deze hulpmiddelen vervaardigen, heeft een beperking. In het vijfentwintigjarige bestaan is er nog nooit iemand geweigerd, meldt Turbantia. Maar: er moet wel worden gewerkt.

USVA is gespecialiseerd in voorzieningen, aanpassingen en hulpmiddelen voor mindervaliden. Het grootste deel van de werknemers die deze hulpmiddelen vervaardigen, heeft een beperking. Maar, zo zegt eigenaar Willem Kamps: "Wij kijken naar de mogelijkheden van mensen, en niet naar hun beperkingen."
Aangepaste fietsen
Midden in het buitengebied van Haarle ligt de accommodatie van USVA. In de voormalige kippenschuren heeft het bedrijf haar activiteiten ondergebracht. De enorme hallen zijn opgedeeld in meerdere afdelingen: zorg, restauratie en reparatie van klassieke auto's, houtbewerking en de core business: het vervaardigen van aangepaste fietsen. "We kunnen de hallen op elk moment anders indelen, afhankelijk van de mensen die hier op dat moment werken. Zo ligt de houtbewerking nu even stil, omdat de persoon die hier werkzaam was inmiddels in gereïntegreerd", vertelt Kamps.
USVA is een Fins woord dat zoveel betekent als 'helderheid in de mist, en licht in de duisternis'. Dit is een natuurverschijnsel dat zo nu en dan voorkomt in Finland, waar Kamps in het verleden een project opzette. Hij komt er nog regelmatig.
Protocollen
Bij USVA kan iedereen aankloppen. Iemand met een lichamelijke handicap, psychische problemen, autisme of dementie. Kamps: "Wat je ziet, is dat mensen met een hulpvraag aan allerlei protocollen moeten voldoen om een plek te kunnen vinden. Wij draaien dat om. Onze doelgroep is de mens die zorg nodig heeft. We kijken welke zorg iemand nodig heeft en zoeken daar een passende oplossing voor."
Lees ook: Deze Rotterdamse ondernemer helpt jongeren met zijn confituur aan een stageplaats
Crisisopvang
Dat wordt beaamd door Ellen Witten, die bij USVA de zorg coördineert. Witten kwam tien jaar geleden bij USVA binnen als vrijwilliger voor het organiseren van de fietsvakanties. Ze werkte toen in de crisisopvang van de jeugdzorg. Maar bij USVA kwam meer en meer de vraag naar zorgactiviteiten.
Toewijding
Een maand later was ze één dag per week in vaste dient en na drie maanden werkte ze fulltime bij USVA. Ze woont inmiddels in Haarle en doet dit werk met veel toewijding: 'met passie vanuit de tenen'. "We kijken of we de hulp kunnen bieden met de deskundigheid die we in huis hebben. Zo niet, dan gaan we dat regelen. Het is een zoektocht, maar wel een leuke zoektocht. Het is makkelijk om 'nee' te zeggen en iemand op straat te zetten, maar dan verplaats je het probleem. Je moet blijven zoeken."
Kwaliteiten
Kamps: "We hebben nog geen 'nee' verkocht. We doen er met z'n allen zo moeilijk over, maar het is heel simpel: je kijkt naar de kwaliteiten van die persoon. Als iemand alleen maar een vinger kan bewegen, zoek je daar een zinvolle activiteit bij. En we gaan niet aaien en paaien: er moet wel gewerkt worden."
Fiets-op-maat
Het hoofdproduct van het bedrijf blijft de fiets-op-maat. "Dat is onze grootste bron van inkomsten. Het maken en repareren van deze fietsen gaat voor."
Geen werkdruk
Andere werkzaamheden zijn de restauratie van klassieke auto's, de houtbewerking en de verkoop van haardhout en eieren. Het zijn allemaal klussen die geen haast hebben. Kamps wijst op een klassieke witte MG waarvan de motorkap omhoog staat. "Over de restauratie van die auto kunnen we rustig een jaar doen. Onze medewerkers wordt geen werkdruk opgelegd."
Welkom
Op de 6 hectare grond rond de boerderij wordt geboerd: gemaaid, gehooid, er zijn dieren te verzorgen, er is een moestuin en er wordt aan bosbouw gedaan. Het onderhoud van de gebouwen gebeurt in eigen beheer. De totale groep, inclusief vaste krachten en vrijwilligers, telt inmiddels zo'n 35 personen. En mensen blijven welkom.
Bureaucratie
"Waar we tegenaan lopen? Tegen de maatschappij, de bureaucratie, de systemen. Je bent zoveel tijd en energie kwijt om aan al die protocollen te voldoen. We hebben ook wel zorgplannen en zo'n plan kan bij ons op één A4'tje. Hier vind je geen koelkastprotocollen, geen verslagen van tientallen pagina's, geen duurbetaalde managers. Het scheelt een hoop geld en levert veel meer gelukkige mensen op." Willem Kamps is niet van die systemen, hij geniet van een beetje 'Oranje Vrijstaat'.
Gezin
"Mijn opvolgers, Ellen Witten en Bert Jan Luimers, kunnen de maatschappelijke systemen iets beter hanteren", geeft hij met enige humor aan. "Vergelijk ons maar met een gezin. Binnen het gezin wordt overlegd wie wat doet, en dat gebeurt vaak aan tafel. Wij vergaderen ook niet, we eten met elkaar."
Klein schuurtje
Dat wat begon in een klein schuurtje in Heino, waar Willem Kamps de eerste aangepaste fiets ontwierp, groeide in 25 jaar uit tot een veelzijdige werkplaats voor en door mensen met beperking en een zorgboerderij in de voormalige kippenboerderij in Haarle. Plannen zijn er te over, zoals het restaurant dat volgend jaar geopend wordt en de fietstocht naar Marokko in datzelfde jaar. "Het belangrijkste blijft dat onze medewerkers zich hier prettig voelen en zich kunnen ontplooien, op die manier die het beste bij hen past."
Open huis
USVA houdt zaterdag 24 juni open huis aan de Luttenbergerweg 37 in Haarle, van 13.00 tot 18.00 uur. De werkplaatsen zijn te bezichtigen en men kan kennismaken met het team. Bezoekers kunnen die dag een groen lint volgen, waar langs een kwart eeuw USVA te zien is: verleden, heden en toekomst.
Het is makkelijk om nee te zeggen en iemand op straat te zetten, maar dan verplaats je het probleem