ActueelRetail

Dit gebeurde er achter de schermen bij de failliete modeketens Miss Etam en Claudia Sträter

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Modewinkels als Miss Etam, Claudia Sträter en Expresso zijn door de rechter failliet verklaard. Moederbedrijf FNG in België was al failliet. En dat komt niet alleen door de coronacrisis.

Lees verder onder de advertentie

In navolging van het Belgische moederbedrijf zijn nu ook de Nederlandse winkels van Miss Etam, Expresso, Claudia Sträter, Steps, Promiss en Henkelman Schoenen failliet. Volgens het bedrijf worden door het uitgesproken faillissement de kansen op een doorstart groter. De winkels blijven voorlopig open, schrijft het AD.

Volgens woordvoerder Patrick van der Borden van FNG Nederland is er meer dan een handvol kandidaten die de Nederlandse winkels willen overnemen. ,,Onze insteek is dat de Nederlandse ketens in z'n geheel door een andere partij worden overgenomen, maar uit de onderhandelingen zal moeten blijken of dat lukt.''

Lees ook: Roland 'CoolCat' Kahn: over succes, zijn familiebedrijf en ja, webshops

Lees verder onder de advertentie

Oorzaken problemen bij FNG op zijn minst omstreden te noemen

FNG had nog wel zulke mooie toekomstplannen: verliesgevende zaken sluiten, meer aandacht voor de webwinkels en naast mode ook interieurproducten en uiteindelijk winst in 2022; daarmee zou winkelgroep FNG het wel gaan redden.

Maar zover kwam het niet. Natuurlijk hebben de ingezakte modeverkopen tijdens de coronacrisis het concern zwaar getroffen. Volgens het CBS verloren modewinkels sinds maart een derde van hun omzet. En daarvoor ging het in de branche ook al bar slecht. Maar bij FNG is corona slechts een voetnoot. De oorzaken van de problemen zijn verspreid over meerdere jaren terug te vinden en op zijn minst omstreden te noemen.

De Belgen namen, aanvankelijk als R&S Retail, na de vorige crisis lukraak mode- en schoenenketens over. In 2012 kreeg R&S voet aan de grond in ons land met de overname van Claudia Sträter, een jaar later gevolgd door Expresso. In 2015 werden Superstar en Steps toegevoegd, in 2016 Miss Etam.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Geen doorstart Miller & Monroe, moederbedrijf heeft 43 miljoen schuld

FNG: vermoedelijke koersmanipulatie voormalige bedrijfstop

Het trio oprichters, onder wie topman Dieter Penninckx en zijn vrouw Anja Maes, leek er alles aan gelegen overnames zo ingewikkeld mogelijk te maken. Onduidelijke contracten, schimmige afspraken en mysterieus geschuif met geld en voorraden leken de norm. Bij overnames en aankopen zou steevast de magazijnvoorraad van de nieuwe aanwinst te laag worden ingeschat, zodat deze in de boeken tegen een veel hogere waarde kon worden verkocht.

Sommige overnames gebeurden via via. Nadat via vage constructies aankopen waren gesaneerd, werden deze op papier tegen een verhoogde waarde doorverkocht aan FNG, dat dan geen reorganisatiekosten hoefde af te boeken. De zaak is bij de Belgische beursautoriteiten en justitie in onderzoek. Die vermoedt sinds de jaarcijfers van 2018 dat de voormalige bedrijfstop zich op die manier schuldig heeft gemaakt aan koersmanipulatie.

Lees verder onder de advertentie

Ook is sprake van schimmige deals in Luxemburg, Zwitserland en Azië, waar het bedrijf kan fluiten naar 94 miljoen euro die het tegoed heeft van leveranciers. De overname van het Zweedse Ellos via een onduidelijke aandelenruil leverde vorig jaar een boekverlies op van ruim 25 miljoen.

Schuldenlast van 266 miljoen bij banken

Ook administratief werd de overnamegolf een zootje. Zozeer zelfs, dat het niet is gelukt een sluitend jaarverslag over 2019 te componeren. Duidelijk is dat FNG vorig jaar 292 miljoen verlies maakte. Omvallen was toen niet meer te voorkomen.

Het lukte dit voorjaar niet om 20 miljoen euro - van een totale schuld van 734 miljoen - af te betalen, dochter Brantano te saneren en bakermat Fred & Ginger te herfinancieren. De reddingsplannen vielen uiteen, nadat huisbanken ABN Amro, ING, BNP Paribas en Belfius lieten weten niet bij te dragen. FNG staat immers al voor 266 miljoen euro in het krijt bij het kwartet.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Retailsector voorspelt: binnen twee jaar sluit kwart non-food winkels

Gevolgen 1500 personeelsleden nog niet duidelijk

Mede vanwege alle strapatsen werd het aandeel FNG in mei geschrapt door het Brusselse beursbestuur en stapte topman Penninckx op, vanwege gezondheidsredenen. Interim-topman Paul Lembrechts (ex-VRT, ABN en Fortis) vond overnamekandidaten voor een aantal ketens en een groep Vlaamse en Nederlandse investeerders voor een redding op termijn, maar toen de banken uitstaande kredieten opeisten en bankrekeningen blokkeerden, viel het doek.

De 21 Belgische FNG-ketens en acht Nederlandse dochters zullen uit elkaar worden gehaald. De meestbelovende - in Nederland Miss Etam, in België Brantano en CSK - zullen eventueel afgeslankt doorstarten.

Lees verder onder de advertentie

Bij FNG werken ruim 3000 mensen, van wie zo'n 1500 in Nederland. Wat de exacte gevolgen zijn voor het personeel, moet later duidelijk worden. In Nederland ging het bedrijf begin dit jaar al over tot een reorganisatie om zich meer op onlineverkoop te richten.