ActueelWet- en regelgeving

Dit mag je doen met sportieve medewerkers die vaak geblesseerd zijn

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Als je een werknemer hebt die regelmatig niet kan werken omdat hij of zij een blessure heeft, kan dat een zware (financiële) last zijn. Wat je als werkgever wel en niet mag, vind je in dit artikel.

Lees verder onder de advertentie

Een werknemer die steeds maar weer geblesseerd raakt tijdens het sporten, kan een zware last zijn voor je bedrijf. Minimaal 70 procent van het loon moet je dan doorbetalen. Dat je mensen een keer ziek zijn zal iedere werkgever zich voor kunnen stellen, maar wat te doen met die werknemer die vier keer per jaar naar het ziekenhuis moet door bijvoorbeeld een sportblessure?

Verbieden

Het is niet toegestaan om je werknemer zomaar te verbieden zijn of haar hobby uit te oefenen. Wel mag je met deze persoon om de tafel gaan zitten en je werknemer vragen om te stoppen met de waaghalspraktijken die voor de ziekenhuisbezoekjes zorgen. Daarop mag je van je werknemer verwachten dat hij of zij redelijkerwijs mee wil denken. Let wel: dat is iets anders dan direct stoppen met die favoriete bezigheid. Samen zul je op zoek moeten naar een tussenweg waarbij er minder letsels door de hobby ontstaan.

Lees ook: Let op deze regels bij medewerkers die overwerken

Lees verder onder de advertentie

Regressierecht

Als je werknemer geblesseerd is door de schuld van een ander heb je nog het zogeheten regressierecht. In dat geval kun jij de kosten die je maakt voor het leed van je werknemer verhalen op de veroorzaker van het letsel.

Roekeloosheid

Wanneer je werknemer opzettelijk of bewust de schade aan zijn of haar eigen lijf veroorzaakt, mag je die activiteit verbieden. In de praktijk is het echter een nagenoeg onbegonnen zaak om te bewijzen. Het uitoefenen van een gevaarlijke sport is volgens de wet iets anders dan het proberen om jezelf schade toe te brengen.

Ontslag

Als je werknemer weigert mee te werken aan een oplossing voor het overmatige blessureleed is het tijd om een belangrijke keuze te maken. Wil je nog verder met deze persoon of is de overlast zo groot dat het beter is om afscheid te nemen?

Lees verder onder de advertentie

In het laatste geval moet je een dossier opbouwen. Daarin houd je bij wanneer je medewerker niet of niet helemaal kan werken, wat de oorzaken zijn, welke gesprekken jullie erover gevoerd hebben en welke oplossingen je hebt gezocht. Als jij kunt aangeven je best te hebben gedaan kun je naar de kantonrechter stappen en om ontbinding van de arbeidsovereenkomst vragen.