Wie denkt er na over een simpel product als gordijnrails? Niemand? Nou, in Deventer wel. Sinds Forest Group zo'n dertig jaar geleden het aluminium - buigbare - systeem ontwikkelde, verovert het Deventer product de wereld. Hotels over de hele wereld zijn klant. Het magazijn in Deventer staat vol met deze dag te verschepen producten: Indonesië, Servië, Australië, Mauritius, Oekraïne: de wereld is het speelveld.
Voor eigenaar Henk Bosgoed (links op de foto) is het te vergelijken met een paperclip: niemand miste die, totdat het ding uiteindelijk uitgevonden was. Toen kon niemand meer zonder. ,,We waren echt de eersten. Daarvoor had je van die zware onbuigzame systemen. Als je een runner miste, moest je helemaal opnieuw beginnen. Dat kun je je toch niet meer voorstellen?"
Lees ook: Zeewierbedrijf Seamore groeit in amper drie jaar tijd naar 950 winkels
Alle soorten en maten
Inmiddels ontwikkelt het bedrijf gordijnrails in alle soorten en maten, met en zonder motortje of led-verlichting in de rail. Werken er negentig mensen, verdeeld over Nederland, Amerika, Polen, Dubai en China in eigen dienst en nog eens tegen de tweehonderd mensen elke dag via de sociale werkvoorziening op Texel en in Mönchengladbach.
De bijzondere klussen worden in Deventer zelf gedaan. Op de werkbank ligt een zwarte gordijnrail in allerlei bochten van 14 meter lengte. In de hoek staat een witte rail in een symmetrische, doch onmogelijk te vervaardigen bocht als de installateur op locatie komt.
Wensen
,,De grootste uitdaging is dan nog om ze op locatie te krijgen", zegt directeur Gerco Morsink. Het vervoer gaat tot zeven meter lengte in grote houten kratten. Soms zelfs per vliegtuig. Kost duizenden euro's aan vervoerskosten, maar het is de wens van de klant.
Ondanks de crisis groeide Forest gestaag door. Het kan niet overal op de wereld branden, verklaren de mannen simpel. Terwijl het in Nederland lastig was, breidde het bedrijf elders uit. ,,Wij exporteren naar China", zegt Morsink trots. ,,Iedereen denkt dat dit soort producten uit dat soort landen komen, maar ze willen juist ons product hebben."
Lees ook: Hoe Secrid miljoenen wallets verkoopt zonder hulp van webwinkels
Duizend ton
Het bedrijf tegen de A1 en IJssel aan is marktleider in de Benelux. Bosgoed wil niet praten over omzet. ,,Maar we zijn marktleider in de Benelux en 88 procent van onze producten gaat naar buiten de Benelux. We zetten per jaar duizend ton aluminium om. Weet je hoe licht dat product is?"
Grote hotelketens overal ter wereld hebben de rails uit Deventer. ,,Dat megahotel op het palmeiland in Dubai? Heeft tien kilometer rails van ons hangen. Het Venetian en het Palazzo in Las Vegas? Daar hebben we samen 6500 kamers gedaan. Gordijnen die allemaal met een motortje open en dicht gaan."
Onzichtbaar
Bosgoed ontwikkelde de rail vanuit zijn toenmalige groothandel in stoffeerdersbenodigdheden. Die groothandel bestaat nog steeds, maar Bosgoed ging verder. Naast Forest bestaat Unifloor: 10dB reducerende ondervloeren. Net zo'n onzichtbaar product als de rails, maar ook Unifloor is de grote speler op de markt. ,,Het is vooral belangrijk dat we de plaatselijke markten goed bedienen", zegt Morsink.
,,In Duitsland zijn ondervloeren als geluidsreductie helemaal geen issue. Hier in Nederland wel. En in Engeland mogen bijvoorbeeld weer geen koordjes aan de rolgordijnen zitten vanwege 'child-safety'-regels. Daarvoor ontwikkelen we dan iets anders. Maar in andere landen vinden ze dat misschien weer onzin: zo'n veiligheidsoplossing die ook iets meer kost. En in Amerika willen ze andere schroeven. Daar moet je in mee."
Lees ook: Eindhovense friet van ondernemer Martin Zwerts verovert Singapore
100.000 extra hotelkamers
Het bedrijf staat op de internationale vakbeurzen, dingt mee als er proefhotelkamers gemaakt worden. En investeert in de plaatselijke markten. ,,In Dubai moeten er 100.000 extra hotelkamers komen voor de World Expo 2020. Dan helpt het als je daar een vestiging hebt", zegt Bosgoed over zijn Forest Group Dubai.
Waar Forest zich tot nu toelegde op gordijnophangsystemen, komt daar nu zonwering bij. Het Zwolse Sun Folie Techniek is overgenomen. Het opent deuren naar een nieuwe markt. Henk Bosgoed bruist, ook al is hij intussen 70 jaar, nog van de ideeën. Hij bemoeit hij zich niet meer dagelijks met de gang van zaken, loslaten is echter niet aan de orde. ,,We zijn net terug uit China", lacht hij.
Dat megahotel op het palmeiland in Dubai? Heeft tien kilometer rails van ons hangen
Henk Bosgoed, eigenaar Forest Group