Van Kaapstad naar de Rotterdamse haven varen met een containerschip. De gemiddelde Zuid-Afrikaanse druif is zo'n twee à drie weken onderweg in een container, waar de temperatuur ondanks de voorzorgsmaatregelen door de hoge buitentemperatuur en het klimaat binnenin de container aardig kan oplopen. Het is dan ook geen verrassing dat niet alle druiven de reis even goed doorstaan. Dat zorgt, naast teleurgestelde klanten in de supermarkt, vooral voor chagrijn bij rederijen, verzekeraars en expediteurs door de financiële schade. ,,Daar wilde ik wat aan doen", zegt Otto de Groot (63). Met zijn 36 jaar ervaring als schade-expert in de scheepvaart wist De Groot waar het probleem zat. ,,De koele lucht wordt tijdens dit soort lange reizen niet goed genoeg door de container verspreid."
Zweet
Samen met Marc Reijm (37) en Ronald Hagenstein (31) bedacht hij de oplossing. De OTFLOW: een mat gemaakt van hetzelfde materiaal als pakken vruchtensap, die op de bodem van de container wordt gelegd. Dat klinkt heel eenvoudig, maar de ontwikkeling heeft volgens Hagenstein bloed, zweet en tranen gekost. ,,We hebben acht versies gemaakt voordat we de definitieve versie hadden gevonden. In het begin gebruikten we een mat die uit één geheel bestond, hiervan hadden we aardig wat exemplaren laten maken. Toen we die goed gingen testen, bleek deze versie niet goed te werken. Die werd bij het inladen aan flarden gereden door het gewicht van de heftruck."
Lees ook: Startup 4shipping maakt containerdoorvoer sneller, beter en goedkoper
Uiteindelijk bedachten Hagenstein en De Groot met behulp van Reijm, een miniatuurcontainer en blikjes bier, een variant met negen verschillende matten, die als een toren in de container worden gelegd. ,,We hebben avonden lang geknipt en geplakt om tot een goede oplossing te komen. De beste concepten van het schaalmodel hebben we getest in koelcontainers op locatie." Ook het materiaal en gebruiksgemak zijn uitgebreid uitgeprobeerd. ,,De mat moet bijvoorbeeld tegen water kunnen en makkelijk toe te passen zijn. Je weet nooit wie de OTFLOW uiteindelijk in de container gaat plaatsen, dus je moet ervoor zorgen dat je het zo makkelijk mogelijk maakt."
Maar wat is het geheim? Voor een buitenstaander klinkt het als een eenvoudige oplossing voor een wereldwijd probleem. ,,Klopt", zegt De Groot. ,,Het grote verschil is dat ons product wetenschappelijk bewezen is en de rest maar wat doet."
Het onderzoeksinstituut van de Wageningen University heeft onderzocht dat de luchttemperatuur in containers met een OTFLOW op de bodem 30 procent stabieler is dan in containers zonder een OTFLOW. ,,Het is dus echt zo dat het fruit verser op de plek van bestemming aankomt en zo neemt het financieel verlies voor alle partijen af."
Het product is net gelanceerd, maar de eerste aanvragen zijn al binnen. ,,De komende twee jaar moeten we zo'n grote voorsprong opbouwen op de concurrentie dat ze ons nooit meer kunnen inhalen."
En de nieuwe klanten brengen de mannen achter OTFLOW ook nog op nieuwe ideeën. ,,Een nieuwe klant wilde ons product hebben voor het vervoer van peren van Nederland naar Noord-China. Een deel van de peren bevriest door de kou daar en dat is niet de bedoeling. Daar had-den wij nooit aan gedacht, dat onze vloer ook andersom zou kunnen werken."
Het is dus echt zo dat het fruit verser op de plek van bestemming aankomt en zo neemt het financieel verlies voor alle partijen af
Otto de Groot, OTFLOW