Nieuws Actueel
Dit zijn de 10 rijkste Nederlandse ondernemers
Dat Nederlands topondernemerschap ook in het buitenland op waarde wordt geschat, is geen geheim. Maar echt bakken met geld verdienen, dat hebben volgens zakenblad Forbes alleen deze tien vaderlandse ondernemers afgelopen jaren gedaan.

Het Amerikaanse zakentijdschrift komt zoals ieder voorjaar op de proppen met ranglijsten der rijken. Daaronder vallen veel ondernemers, van jong tot oud. Zo berichtten we eerder over de elf aanstormende talenten onder de 30 jaar van eigen bodem, die het volgens Forbes helemaal gaan maken.
Deze maand verscheen opnieuw een lijst op de website van het vakblad: eentje van de miljardairs. Hoewel wereldwijd het fortuin van allerrijksten der aarde afgelopen jaar deels verdampte en het aantal afnam, blijven er volgens de laatste berekeningen nog zeker 2.153 miljardairs over. Onder wie maar liefst tien Nederlandse ondernemers. Zij laten zien hoe de uitspattingen van het kapitalisme samengaan met het calvinistische moraal.
1. Charlene de Carvalho-Heineken (#89)
Ze is de enige vrouw in dit overzicht. En misschien ook geen echte ondernemer, maar dat was haar vader Freddy Heineken wel. In 2002 erfde De Carvalho zijn aandelenpakket met een waarde van €3,7 miljard. Zo werd ze in één klap grootaandeelhouder van bierbrouwer Heineken. Haar vermogen (en dat van haar familie) wordt momenteel geschat op $14,2 miljard.
2. Frits Goldschmeding (#472)
Frits Goldschmeding is de oprichter van uitzendgigant Randstad, actief in zo'n 40 landen. Begon ooit in een studentenkamer in Amstelveen waar hij zijn scriptie over tijdelijke werkkrachten op de arbeidsmarkt schreef. De nu 85-jarige Amsterdammer heeft naar verluidt een vermogen van $4,2 miljard.
3. Hans Melchers (#916)
Hans Melchers was eigenaar van het in Arnhem gevestigde chemiebedrijf Melchemie. Eind jaren '80 gaf hij het stokje door aan de nieuwe eigenaren die de naam veranderde in Melspring. Vanaf 1985 kocht hij een aanzienlijk belang in HAL, de investeringsmaatschappij van de Rotterdamse zakenfamilie Van der Vorm. Melchers geschatte vermogen: $2,5 miljard.
4. John de Mol (#1281)
John de Mol stampte eigenhandig een media-imperium uit de grond. De Mol kende zijn doorbraak als producent eind jaren '80 met het tv-programma Medisch Centrum West. In 1994 fuseerde de Hagenees met een andere mediamagnaat: Joop van den Ende. Endemol was geboren. De Mol wist internationaal door te breken als een van de toonaangevende producenten van Europa. Zijn vermogen wordt geschat op $1,8 miljard.
5. Kommer Damen (#1349)
Kommer Damen is telg van de beroemde scheepsbouwerfamilie. De bijna 75-jarige Damen is nog altijd directievoorzitter van het familiebedrijf Damen Shipyards Group, dat wereldwijd zo'n 12.000 werknemers in dienst heeft. Forbes schat zijn vermogen op $1,7 miljard.
6. Lesley Bamberger (#1605)
Lesley Bamberger is de kleinzoon van de vermaarde Amsterdamse vastgoedmagnaat Jaap Kroonenberg. Bamberger kwam op 31-jarige leeftijd aan het hoofd te staan van de Kroonenberg Groep. Het vermogen van de 54-jarige vastgoedman wordt geschat op $1,4 miljard.
7. Arnout Schuijff (#1605)
Arnout Schuijff misschien de minst bekende van het oprichtersduo achter Adyen, maar wel de meest gefortuneerde. Schuijff richtte in 2006 met Pieter van der Does (op nummer 10) het betaalbedrijf op. Van der Does werd CEO en Schuijff CTO. Afgelopen jaar ging het bedrijf naar de beurs en daar wisten beide grootaandeelhouders flink te cashen. De Amerikanen schatten zijn vermogen na de beursgang op $1,4 miljard.
8. Wim van der Leegte (#1717)
Wim van der Leegte is de Brabantse godfather achter het industriële familieconcern VDL, dat zich toelegt op onder meer auto-onderdelen. Hij was vanaf 1972 tot en met 2016 president-directeur van deze groep. Volgens Forbes bezit Van der Leegte $1,3 miljard.
9. Steven Schuurman (#1941)
Steven Schuurman is waarschijnlijk de grote onbekende uit dit overzicht. Met zijn bedrijf Elastic, in 2012 opgericht, maakt hij opensource zoeksoftware om grote hoeveelheden gegevens te doorzoeken en analyseren. De onderneming ging vorig jaar naar de beurs en daar verdiende Schuurman naar verluidt zo'n $800 miljoen mee. Schuurmans vermogen komt daarmee volgens Forbes uit op zeker $1,1 miljard.
10. Pieter van der Does (#1941)
Pieter van der Does verovert momenteel met "zijn" betaalbedrijf Adyen de wereld. Het bedrijf regelt betalingen voor organisaties als Facebook, Netflix, Airbnb, Spotify en De Bijenkorf. Zijn vermogen: $1,1 miljard.