Nieuws Actueel

Dit zijn de meest MKB-vriendelijke gemeenten van Nederland

In welke gemeente zijn ambtenaren het best bereikbaar, is de regeldruk laag en denkt de gemeente echt mee met ondernemers? Elke twee jaar stelt MKB-Nederland zich die vraag voor de verkiezingen van de MKB-vriendelijkste gemeente. De winnaar van dit jaar: gemeente Rijssen-Holten, voor de tweede keer op een rij. Almere komt uit de bus als beste stad.

Redactie De Ondernemer/MKB-Nederland | Foto: ANP 26 maart 2019

Stadhuis almere mkb vriendelijke gemeente

Voor het onderzoek, uitgevoerd door bureau LexNova, spraken 20.000 ondernemers uit alle Nederlandse gemeenten zich uit over het lokale ondernemersklimaat. Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland bezoekt vanmiddag beide gemeenten om de prijzen uit te reiken.

Ondernemers beoordelen het ondernemersklimaat in Rijssen-Holten met een 8,1. Twee jaar geleden, toen de Overijsselse gemeente zich ook al de MKB-vriendelijkste van Nederland mocht noemen, was dat nog een 7,8. Ondernemers waarderen het actieve contact dat Rijssen-Holten met zijn lokale ondernemers(-verenigingen) onderhoudt. Ze zijn verder tevreden over de snelheid van betalen, de digitale en telefonische bereikbaarheid en het begrip dat de gemeente voor ondernemers toont. Iets meer dan de helft van de ondernemers vindt wel dat de gemeente meer moet doen aan het tegengaan van regeldruk.

Opmars Almere

Almere neemt de titel MKB-vriendelijkste stad over van Apeldoorn. De Flevolandse stad scoort een nette 7,1 en blijft daarmee net Eindhoven voor in de ranglijst van grote steden (G44). Op de landelijke ranglijst staat Almere op plek 11, Eindhoven op 13. Beide steden hebben een opmars gemaakt, want in de voorgaande editie kwamen ze nog niet in de top 100 voor.

Lees ook: Jacco Vonhof: ''Meer rekening houden met ondernemers buiten Randstad''

Ondernemers in Almere vinden hun gemeente betrouwbaar en deskundig en de digitale bereikbaarheid prima op orde. De snelheid van betalen en de afstemming en overleg met ondernemers kunnen echter beter. Op die punten krijgt de stad een 6,4. Opvallend is dat de overgrote meerderheid van de ondernemers (78 procent) het eens is met de stelling dat er beleid is voor starters en doorgroeiers. Maar ook in Almere vindt slechts een minderheid (40 procent) dat er genoeg aandacht is voor het bestrijden van regeldruk.

Van de vier grote steden gooit Rotterdam de hoogste ogen. De Maasstad staat in de totale ranglijst op plek 61. Ook Utrecht staat in de top 100. Amsterdam en Den Haag vallen daar buiten.

Tevredenheid gestegen

MKB-Nederland constateert dat ondernemers gemiddeld beter oordelen over hun gemeente dan twee jaar geleden. “De tevredenheid van ondernemers over het lokale beleid is gestegen van een 6,3 naar een 6,7”, zegt MKB-voorzitter Jacco Vonhof. “Dat is op zich goed, maar het is een gemiddeld cijfer. We zien nog altijd veel gemeenten die dikke onvoldoendes van hun ondernemers krijgen. Die hebben dus te weinig oog voor de ondernemersbelangen en realiseren zich onvoldoende dat het lokale mkb cruciaal is voor de lokale economie, werkgelegenheid en leefbaarheid. Daar moet dus nog een hoop gebeuren.”

Lees ook: Failliete zzp'er aan lot overgelaten door overheid

Gemeenten scoren over het algemeen goed op digitale (7,1) en telefonische bereikbaarheid (6,8). Vergunningverlening (6,1), het nemen van initiatieven (6,1) en de kans op lokale aanbestedingen voor het regionale mkb (6,0) worden gemiddeld lager beoordeeld.

Grote gemeenten scoren over het algemeen beter op de snelheid van dienstverlening dan kleinere. Ze doen het daarentegen juist minder goed op klantgerichtheid, telefonische bereikbaarheid en de kans op aanbestedingen.

Regeldruk verminderen blijft aandachtspunt

Circa 40 procent van alle ondervraagde ondernemers geeft aan dat de gemeente structureel overleg voert met lokale ondernemersverenigingen. Slechts een op de vijf ondernemers vindt dat de gemeente zich inzet om de regeldruk te verminderen. MKB-Nederland pleit dus niet voor niets al langere tijd voor de invoering van een lokale mkb-toets, waarbij vooraf wordt getoetst of regeldruk wel uitvoerbaar is in de praktijk van kleine en middelgrote bedrijven.

Top 10 landelijk:

 1. Rijssen-Holten
 2. Noordoostpolder
 3. Soest
 4. Tytsjerksteradiel
 5. Renswoude
 6. Zeewolde
 7. Brielle
 8. Kerkrade
 9. Bunschoten
 10. Oudewater

Top 10 steden:

 1. Almere
 2. Eindhoven
 3. Apeldoorn
 4. Oss
 5. Deventer
 6. Alkmaar
 7. Ede
 8. Leiden
 9. Arnhem
 10. Zoetermeer