Nieuws Actueel

Dit zijn de vrouwelijke tech-ondernemers

Eveline Meijer 8 januari 2016

Vrouwelijk ondernemer tech

Hoewel steeds meer vrouwen zich in de door mannen overspoelde ict-wereld mengen, zijn er nog weinig vrouwelijke oprichters van technologische bedrijven. Maar op een nieuwe lijst met alleen Nederlandse, vrouwelijke ondernemers prijken toch 19 namen.

De lijst met vrouwelijke tech-ondernemers is samengesteld door Samir Saberi, die onder meer betrokken is bij startupfabriek Node1, startupblog Startupjuncture en StartupDelta. Nadat hij een tweet las waarin iemand zich afvroeg of het geen tijd wordt voor een overzicht met vrouwelijke tech-ondernemers, besloot hij deze te maken.

De lijst is echter niet af, en zal naar alle waarschijnlijkheid nooit af zijn. De bedoeling is dan ook dat hij aangevuld wordt, en dat kan iedereen doen. "Als we hier met zijn allen de schouders onder zetten, ontstaat er een zo compleet mogelijke lijst", vertelt Saberi tegenover Sprout.

Een greep uit de lijst Een aantal van de ondernemingen op de lijst zijn inmiddels uitgegroeid tot bekende namen in Nederland. Een kleine greep uit de lijst:

Layar, opgericht door Claire Boonstra Nimbles, opgericht door Danique Wiltink Printr, opgericht door Cecile van der Waal Wizenoze, opgericht door Diane Janknegt Cashwijzer, opgericht door Nina Meiling en Marieke Spaan

Amsterdam Wat meteen opvalt na het bekijken van de lijst, is dat de meeste vrouwelijke ondernemers hun bedrijven in Amsterdam hebben gevestigd. Maar liefst 11 van de 19 ondernemingen is hier te vinden. Utrecht staat op een tweede plaats met drie bedrijven, gevolgd door New York, waar twee ondernemingen ook een kantoor hebben.

De meeste bedrijven op de lijst zijn nog steeds actief. Slechts drie werden opgekocht door andere ondernemingen, één is failliet gegaan.