Nieuws Actueel

Dj's in de dop krijgen voorproefje van het vak

Bernadette Keizer 2 februari 2016

Djsindedop1065

Dj-zijn is hard werken, lange dagen en korte nachten. Maar het is ook energie, creativiteit en mensen wereldwijd uit hun dak laten gaan op jóuw muziek. Jonge dj’s in de dop kregen zondag in Soesterberg een voorproefje van het vak tijdens een workshop van het bekende dj-duo Mightyfools, dat schrijft AD Amersfoortse Courant.

Dominique de Bruijne (21) is één van de organisatoren. Vanuit het Soester jongerencollectief Brandstof organiseert ze allerlei culturele evenementen voor de jeugd. ”We merkten dat er veel ambitieuze, jonge dj’s zijn in Soest. Die wilden we een podium geven.”

Jelle Keizer (28) is de helft van het Hilversumse dj-duo Mightyfools. Hun nummers zijn opgepikt door grote namen als Hardwell, Afrojack en Fedde le Grand. Acht jaar reist hij inmiddels met zijn vriend Andy Samin de wereld over om te draaien op de grootste feesten.

OverdragenMaar ook hier, in Soesterberg, draait hij gretig aan de knoppen. “We vinden het leuk om onze kennis over te dragen en te zien hoe enthousiast de jongeren zijn.”

Een groep van zeven jongens, pakweg tussen de 11 en 17 jaar, leert over beatmatchen, loops, effecten en cue points. Daarnaast krijgen ze tips over het bedenken van een artiestennaam en ten aanzien van het regelen van hun eigen optredens.

Leon van der Neut (16) heeft net een kijkje in de keuken gekregen. Zelf draait de Soester al een aantal jaren onder artiestennaam LeJohn. “Het is tof om te zien dat het ook maar gewoon mensen zijn. Zij doen wat ze leuk vinden, net als ik. Ik leer er graag wat meer nieuwe technieken bij. Zelf heb ik ook een draaitafel, maar lang niet zo’n dure als die.” Hij wijst naar het apparaat vol knoppen waar de jongeren ook één voor één op mogen draaien.

Een eigen identiteit vinden is ook belangrijk. Keizer: “Je moet je stempel weten te drukken op de muziek.” Leon is het daar mee eens. “Ik draai voornamelijk groove, maar techno vind ik ook wel leuk. Ik wissel een beetje af, maar blijf bij mezelf.”

De workshop vormt de opmaat tot een dj-wedstrijd van Brandstof. Op vrijdag 5 februari kunnen deelnemers hun skills in de praktijk laten horen. Aanmelden kan via de facebookpagina van Brandstof.