Nieuws Actueel

Doe-het-zelfbedrijf Home Depot zakt op Wall Street na cijfers

Home Depot behoorde dinsdag tot de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse doe-het-zelfconcern boekte afgelopen kwartaal minder omzet dan kenners hadden verwacht en verlaagde ook zijn prognoses voor het hele jaar. Volgens financieel topman Richard McPhail kopen klanten vooral minder dure items zoals terrassets en grills en kiezen ze vaker voor kleinere verbouwingsprojecten. Het aandeel werd 3,1 procent lager gezet. Concurrent Lowe's ging mee omlaag en verloor 1,9 procent.

ANP 16 mei 2023

ANP160523170 1

Ook werd bekendgemaakt dat de totale winkelverkopen in de Verenigde Staten in april met 0,4 procent toenamen. Dat was zoals economen hadden verwacht. Grote winkelbedrijven als Walmart, Target en Kohl's, die later deze week met cijfers komen, daalden desondanks tot 1,7 procent. Daarnaast bleek dat de Amerikaanse industriële productie vorige maand met 0,5 procent is toegenomen.

Beleggers hielden ook de onderhandelingen tussen de Democraten en de Republikeinen over het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid in de gaten. Als het schuldenplafond niet wordt verhoogd, kunnen de VS binnenkort bepaalde betalingen niet meer uitvoeren wat wereldwijd tot grote financiële onrust kan leiden.

Dow Jones en Nasdaq

De Dow-Jonesindex noteerde na een kwartier handel 0,2 procent lager op 33.277 punten. De brede S&P 500 verloor 0,1 procent tot 4133 punten en techgraadmeter Nasdaq steeg 0,1 procent tot 12.380 punten.

Horizon Therapeutics kelderde 19 procent. Volgens persbureau Bloomberg gaat de Amerikaanse toezichthouder FTC een rechtszaak aanspannen om de verkoop van het biotechbedrijf aan zijn branchegenoot Amgen te blokkeren. Het zou voor het eerst in ruim tien jaar zijn dat de FTC een overname in de farmaceutische sector wil tegenhouden. De toezichthouder zou vrezen dat door de aankoop de innovatie en het tempo van de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen worden vertraagd. Het aandeel Amgen leverde 0,3 procent in.

Capital One en Baidu

Capital One klom 4,2 procent. Zakenzender CNBC meldde dat Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van beursmiljardair Warren Buffett, een belang van zo'n 950 miljoen dollar heeft genomen in de kredietverstrekker.

Baidu steeg 1,6 procent. De omzet van de Chinese zoekmachine, die ook een notering heeft in New York, nam het afgelopen kwartaal toe en het bedrijf boekte ook weer winst, na een verlies een jaar geleden.

Euro en olie

De euro was 1,0883 dollar waard, tegen 1,0872 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent in prijs tot 71,58 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent meer op 75,62 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws