,,De handelsoorlog kent alleen maar verliezers”, reageert de Europarlementariër (CDA) Tom Berendsen in AD. ,,Producten worden niet alleen duurder, ook handelsrelaties tussen landen nemen af. Het is niet goed voor de economie van de VS én niet goed voor de economie van alle handelspartners.”
Maatregelen geven ondernemers onzekerheid
Berendsen noemt het ‘best bizar’ dat een bondgenoot als de VS zulke maatregelen neemt. ,,Dat verwacht je niet. Het geeft een hoop onzekerheid. Europa zit niet in de eerste ronde van opgelegde importheffingen, maar of dat goed nieuws is.. Het is eerder uitstel van executie.”
Lees ook: Wél zzp’ers bij overheid: frustrerend voor ondernemers, maar ‘juridisch kansloos’
,,Met de onvoorspelbaarheid van Trump weet je het nooit”, stelt Norbert van Noesel, marketingmanager op het internationale hoofdkantoor van Thetford. Dat bedrijf levert wereldwijd sanitair, koelkasten en kookapparatuur voor boten, caravans en campers, zo ook in de VS.
Van Noesel vraagt zich af of de Amerikaanse regering de daad bij het woord voegt. Hij heeft de indruk dat de VS importheffingen momenteel inzetten als drukmiddel. ,,Er wordt krachttaal gesproken om op een aantal andere thema’s doelen te bereiken. Denk aan het dichttimmeren van de grenzen.”
Voor zijn eigen bedrijf verwacht hij geen grote gevolgen van de importheffingen. ,,Bij ons wordt voornamelijk geproduceerd voor Europa en APAC (delen van Azië en Oceanië, red.). Om die reden zullen verhoogde invoerrechten in de VS weinig tot geen impact hebben voor Thetford.”
Invoerrechten zijn nooit een rechttoe-rechtaan-kwestie. Het raakt iedereen
Jan van Mourik VNO-NCW
Volgens Jan van Mourik van werkgeversorganisatie VNO-NCW krabben grote bedrijven zich op het moment toch al achter de oren om te investeren in Nederland. Dit vanwege de hoge olie- en energieprijzen. Als Trump ook Europa hogere importheffingen oplegt, wordt het er alleen maar slechter op. ,,Het versterkt het effect des te meer. We weten dat heel wat bedrijven achter de schermen druk nadenken over de toekomst.”
Van Mourik gelooft dat de Amerikaanse president zichzelf ‘in de staart bijt’. ,,Producten worden niet in één land gemaakt. Goederen passeren zomaar een paar keer de grens voordat ze klaar zijn. Dat maakt dat invoerrechten nooit een rechttoe-rechtaan-kwestie zijn. Het raakt iedereen.”
Zaden essentieel voor wereldvoedselvoorziening
Bij Rijk Zwaan in Fijnaart wordt de kwestie ‘nauwgezet gevolgd’, laat een woordvoerder weten. Het op drie na grootste groenteveredelingsbedrijf ter wereld exporteert zaden naar meer dan honderd landen, waaronder de VS.
,,We kunnen deze ontwikkelingen niet beïnvloeden”, stelt de woordvoerder vast. ,,Wel zullen we ervoor zorgen dat onze zaden beschikbaar blijven voor vele landen in de wereld. Ze zijn essentieel voor de wereldvoedselvoorziening. We zien het als onze verantwoordelijkheid aan de vraag te blijven voldoen.”
Ook de VNCI, de brancheorganisatie voor de chemische industrie, houdt het nieuws koortsachtig in de gaten. Logisch, want de sector behoort, net als de farmaceutische industrie en machineproductie, tot branches die extra gevoelig zijn voor Amerikaanse tarieven.
Productie naar de VS
De plannen van Trump maken volgens directeur Manon Bloemer één ding heel duidelijk: ,,Europa moet echt vaart maken met het vergroten van de concurrentiekracht van de industrie. China zal waarschijnlijk meer proberen te exporteren naar onze markten. Daarnaast zullen bedrijven die nu in Europa produceren, mogelijk hun productie naar de VS verplaatsen. Zo krijgen ze toegang tot de Amerikaanse markt zonder invoerheffingen. Dat gaat ten koste van de Europese productiecapaciteit.”
Nederland kan zich niet permitteren om op achterstand te raken
Manon Bloemer VNCI
Bloemer vindt dat Nederland ‘snel en doeltreffend’ moet reageren. ,,We moeten voorkomen dat we achterin de rij komen te staan voor cruciale grondstoffen en materialen als de geopolitieke situatie verder verslechtert. Nederland kan zich niet permitteren om op achterstand te raken.”
Een woordvoerder van Shell Moerdijk wil kwijt dat de oliemaatschappij alleen namens de Amerikaanse tak een reactie geeft: ,,Shell vertrouwt op handelspraktijken die helpen om veilige, betrouwbare en betaalbare energie aan het Amerikaanse volk te leveren. We kijken ernaar uit om met de regering samen te werken om dit te blijven doen.”