Nieuws Actueel

"Door samen op te trekken kunnen wij de uitstoot van CO2 beperken"

Drie grote bedrijven in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone, Dow, Yara en ICL-IP (voorheen Broomchemie), gaan schoner produceren door de samenwerking te versterken. Volgende week maandag sluiten ze daarvoor een overeenkomst waarbij minister Henk Kamp van Economische Zaken aanwezig zal zijn, schrijft PZC.

HARMEN VAN DER WERF 8 maart 2016

Icl ipbroomchemie

Het zat al een tijdje in de pen, dat bedrijven in de Kanaalzone slimmer gebruik moeten gaan maken van elkaars (rest)stoffen. Het kan kosten besparen en winst opleveren voor het milieu. Die kans doet zich nu voor. In de Kanaalzone ligt richting warmtekrachtcentrale Elsta bij Dow een reservegasleiding. Die is niet meer nodig. De leiding zou uit de grond moeten worden gehaald, als er geen nieuwe bestemming voor zou zijn gevonden.

Die nieuwe bestemming is gevonden: Dow gaat via de leiding waterstof leveren aan kunstmestfabriek Yara in Sluiskil-Oost en chemiebedrijf ICL-IP in Terneuzen. De winst-verliesverrekening is vrij simpel. Dow heeft een overschot aan waterstof dat vrijkomt bij het kraken van aardolieproduct nafta. Om er toch iets nuttigs mee te doen, wordt waterstof bij Dow verbrand om de fabrieken te verwarmen. Dat kan beter. Yara kan waterstof prima gebruiken als basisstof voor de kunstmestproductie. Dit geldt ook voor andere toepassingen bij ICL-IP.

"Dow zal wat extra gas moeten gebruiken", licht Yara-woordvoerder Gijsbrecht Gunter toe, "maar wij kunnen met veel minder gas toe dankzij deze Greendeal. Zo slagen wij er gezamenlijk in de uitstoot van het broeikasgas CO2 te beperken."

Minister Kamp zal met onder anderen vertegenwoordigers van Yara, Dow en ICL-IP de 'groene' overeenkomst tekenen. Hij komt ook naar Yara om de eerste paal te slaan voor de bouw van een nieuwe fabriek, Ureum 8, die er vanaf eind 2017 voor moet zorgen dat Yara de uitstoot van ureumstof aanzienlijk kan terugdringen. Met de investering in Ureum 8 en allerlei bijkomende opslagfaciliteiten is een bedrag gemoeid van al met al 240 miljoen euro.

Op meer plekken in Zeeland wordt overigens gewerkt aan slimme combinaties van bedrijven. Zo is een Greendeal in de maak tussen frietfabriek Lamb-Weston Meijer en het vlakbij gelegen uienbedrijf Wiskerke Onions in Kruiningen. Lamb-Weston Meijer produceert veel (rest)warmte die Wiskerke goed kan benutten om uien te drogen.