Nieuws Actueel

Doorgestart onderdeel failliet Imtech-imperium leeft voort in Goes

360°KAS, een doorgestart onderdeel van het failliete Imtech-imperium, groeit gestaag. De in Goes en Zaandam gevestigde industriële dienstverlener heeft zes vacatures openstaan. "Het eerste jaar hebben we keihard moeten buffelen, maar het gaat de goede kant op", zegt directeur Nadine Polder in PZC.

Frank Balkenende | Foto: Mechteld Jansen 21 maart 2017

Nadine Polder

Iedereen kent het kolossale pand aan snelweg A58 bij Goes. Het stamt uit 2008, toen bij Imtech de bomen nog de hemel in groeiden. Vanaf 2009 huisden er drie takken: Industry International, Industrial Services en Building Services.

Problemen

Twijgjes aan de grote Imtech-boom, destijds een multinational met 22.000 werknemers, zeven divisies en actief in 35 landen. Vier jaar later kwam het bedrijf in de problemen. Begin 2013 verloor Imtech 100 miljoen euro op de bouw van een Pools pretpark: Adventure World Warsaw. Imtechs grootste order ooit bleek een frauduleus spel. Het park bleek niet meer dan een hek en een weiland.

Vervolgens kwam in Duitsland een omvangrijk boekhoudschandaal aan het licht. Imtech moest honderden miljoenen euro's afschrijven. Het kon niet verhinderen dat de Duitse tak van Imtech het faillissement aanvroeg. Daarna stortte het concern als een kaartenhuis in.

Reorganisatie

Directeur Nadine Polder van 360°KAS, die in 2008 bij Imtech Industry International aan de slag ging, zag het bedrijf afglijden. "Toen ik binnenkwam, was de orderportefeuille rijk gevuld. Maar na al die affaires ging het bergafwaarts. Reorganisatie volgde op reorganisatie. De business werd uitgekleed. Het was best een heftige tijd."

In Goes werkten toen 200 mensen bij de drie Imtech-onderdelen. Uiteindelijk konden die grotendeels worden gered. Industrial Services werd aan vier partijen verkocht. Daarmee bleven in Nederland 900 banen behouden. Voor Building Services bestond geen interesse, waardoor 1.200 medewerkers op straat stonden. Goed nieuws was er voor Industry International. Vermogensbeheerder Techim ontfermde zich erover. De 20 medewerkers van de Goese vestiging behielden zo hun baan.

Hoogtechnologische producten

Techim zag brood in het kleine Imtech-onderdeel. Polder: ,"We maken hoogtechnologische producten voor de industrie, met name analyse-, monstername-, conditionering- en testsystemen. Die kun je wereldwijd afzetten. En in de nadagen van Imtech was onze orderportefeuille weliswaar niet vol, maar zeker niet leeg."

Lees ook: Zeeuwse ondernemers combineren big data

Vertrouwen

360°KAS huist in het voormalige Imtech-pand. Nu niet als eigenaar, maar als (onder)huurder van de Delmeco Group die het pand vorig jaar betrok. De doorstart van Industry International was even moeilijk. Een aantal klanten was weggelopen. ,,Het eerste jaar hebben we keihard moeten buffelen, moeten investeren na het faillissement van Imtech om het vertrouwen terug te winnen, ook al is Industry International zelf nooit failliet gegaan.''

Cirkel

Sinds 1 januari van dit jaar gaat Industry International door het leven als 360°KAS. Het cijfer verwijst naar een cirkel, want pijpleidingen zijn rond. KAS staat enerzijds voor Kiekens Technology, de tak in Zaandam die gespecialiseerd is in afkoelingssystemen voor superhete stoom en gas, en anderzijds voor analysesystemen die de ruggengraat vormen van de vestiging Goes. Polder: ,,Industry International is een te algemene naam. Je moet een herkenbaar merk in de markt zetten. 360°KAS onthoud je. Het ronde logo smoelt ook lekker.''

Technisch talent

Het is een zelfstandige BV binnen Industry International. Dat voorkomt dat een goedlopend onderdeel wordt meegesleurd in de val van een groepsbroeder. Dit gebeurde namelijk met Imtech. Met 360°KAS gaat het juist de goede kant op, onderstreept directeur Polder. ,,We hebben 27 formatieplaatsen, verdeeld over Goes en Zaandam. Het is een relatief jong team (Polder is 35 jaar, red.) dat er zin in heeft. Het bedrijf groeit weer. We hebben een paar mooie opdrachten binnengehaald. Daarom hebben we nu zes vacatures, met name voor ons engineeringteam. We weten dat technische talenten niet zo makkelijk te vinden zijn in Zeeland, maar gelukkig hebben zich al wel enkele kandidaten gemeld.''

Het eerste jaar hebben we keihard moeten buffelen om het vertrouwen terug te winnen, ook al is Industry International zelf nooit failliet gegaan.

Directeur Nadine Polder