Nieuws Actueel

Doorstart voor zonneautobouwer Lightyear

Zonneautobouwer Lightyear uit Helmond maakt in afgeslankte vorm een doorstart. Nog deze maand is er een online veiling om nog geld te verdienen voor het uitbetalen van schuldeisers. De doorstart vindt plaats in een volledig nieuw bedrijf dat massamodel Lightyear 2 moet gaat bouwen.

ANP 3 april 2023

Laatste update: 3 april 2023 09:55

Lightyear One Mountain drive

De Lightyear One, die er uiteindelijk niet gaat komen. Wél de Lightyear Two, als massamodel, is nu de verwachting.

De curator gaat de komende tijd een deel van de voorraden van het eerder failliet gegane bedrijf verkopen. Hieronder vallen ook enkele (demo)voertuigen van het eerste model Lightyear 0. Op een kijkdag - woensdag 19 april - kunnen geïnteresseerden de wagens in het echt komen bekijken, laat curator Reinoud van Oeijen weten.

Lees ook: ‘Minstens 1 miljard euro nodig om Lightyear 2 te laten slagen’, stelt voormalig CFO Laurens Weers

Dat Lightyear een doorstart zou maken was eigenlijk al in februari aangekondigd, nadat samen met loyale investeerders binnen een dag 8 miljoen euro was opgehaald. Maar toen werd nog een kleine slag om de arm gehouden. Het was namelijk nog wachten op goedkeuring van het doorstartplan door de curator.

Van Oeijen geeft aan dat hij zijn fiat nu heeft gegeven. ,,Het was een uitermate complex proces", stelt hij in een verklaring. ,,Toch hebben we dit in relatief korte tijd kunnen doen. Met veel verschillende belangen en een ingewikkelde structuur was dat niet eenvoudig."

Lees ook: Expert Roland Tameling over faillissement Lightyear 0: 'Vooral mooie beloftes’

Lightyear 2 als massamodel

De doorstart vindt plaats in een volledig nieuw bedrijf dat massamodel Lightyear 2 moet gaat bouwen. In dat nieuwe bedrijf is volgens eerdere berichten plaats voor ongeveer honderd van de oorspronkelijke ruim zeshonderd medewerkers.

,,We hebben het belang van de werknemers uit binnen- en buitenland zo goed mogelijk proberen te behartigen", aldus Van Oeijen. ,,Tegelijkertijd hebben we ook voor de schuldeisers de schade zo beperkt mogelijk getracht te houden. Op deze manier was er een kans op een doorstart."

Ook alle patenten van Lightyear en zonnecellen-dochterbedrijf Lightyear Layer uit Venray gaan mee naar de nieuwe onderneming die de naam Lightyear Technologies krijgt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws