Nieuws Actueel

Dordtenaar spreekt 'fietstaal' met klanten

Het is topdruk bij Klijnhout Fietsen. Nog voor de winkel- deur opengaat, staan de eerste klanten al op de stoep.

Conny Taheij | Foto: Victor van Breukelen 10 juni 2016

Klijnhout 1065

Van april tot augustus is het namelijk hoogseizoen in de wielerwereld en dat merkt de Dordtse ondernemer Gerhard Klijnhout (38).

Op een manshoge foto voor zijn rijwielhandel staat hij tussen echte zondagochtendrijders. Ruim zes jaar geleden behoorde hij zelf tot de regionale wielertop. Toen kwam een kans voorbij: hij kon de zaak overnemen van een bekende fietsenmaker. Inmiddels is Gerhard dé wielerspecialist in de regio. Vanwege de groeiende klandizie moest hij twee jaar geleden zelfs verhuizen naar een grotere zaak, waar hij nu een ruime collectie racefietsen, mountainbikes en wielerkleding kan tonen.

Extra service"Doordat ik jaren zelf heb gefietst, snap ik precies wat een wielrenner bedoelt als hij met een probleem langskomt, en dat hij niet een week kan wachten voordat zijn fiets is gerepareerd. Die moet de volgende dag weer klaarstaan. Dat betekent dat we weleens een avond moeten doorwerken. Maar dat hoort erbij," vertelt Gerhard in de werkplaats achter in de zaak.

Die service legt hem geen windeieren. "Natuurlijk kunnen mensen een racefiets op internet bestellen, maar de fiets zo afstel- len dat je er zonder rug-, schouder- of zadelpijn kilometers op kunt maken, dat koop je niet op internet." Zo verwisselt hij kosteloos een stuurstang als dat na enkele tochtjes toch beter blijkt voor een goede houding. Voor die extra service komen mensen graag naar hem toe. ,,Je kunt de mooiste winkel neerzetten, maar het belangrijkste in deze branche is dat je de juiste taal spreekt."

Alpe d'HuZesGerhard ziet steeds meer mensen op een racefiets stappen: van marathonlopers of voetballers die vanwege blessures moeten kiezen voor een andere sport tot beginners die de Alpe d'HuZes gaan beklimmen. "Ik adviseer klanten niet alleen, maar vertel ook over verschillende trainingen en wat renners het beste kunnen eten. Zo lever ik mijn bijdrage. Ik fiets zelf niet mee. Het event vindt middenin het seizoen plaats en dan kan ik hier niet weg."

Wel kan hij af en toe vrij nemen nu hij twee medewerkers in dienst heeft. "Ik had nooit gedacht dat het zover zou komen. Ik durf de zaak met een gerust hart aan hen over te laten. Personeel geeft meer ruimte, maar ook meer verantwoordelijkheid. Want in de winter, als het een stuk rustiger is, moet ik ook voor werk zorgen. Gelukkig is het inmiddels zo dat ik het in de winter ook niet meer alleen aankan."