Nieuws Actueel

'Dorp dupe van verplaatsing Hoogvliet'

De werkgeversorganisaties uit de regio vrezen dat de verplaatsing van supermarkt Hoogvliet in Woudenberg naar een nieuwe plek in het gebied Spoorzone slecht uitpakt voor zowel Woudenberg als Scherpenzeel. Dat meldt het AD.

Piet van Dijk | Foto: Hans Geerlings 16 maart 2016

Woudenberg dorpsstraat

"Beide dorpskernen kennen kleinschalige bewinkeling voor de lokale bevolking. De grootste aantrekkingskracht in dergelijke kernen wordt uitgeoefend door detailhandel in het dagelijkse aanbod met als basis de supermarkten", aldus Joost Uytewaal van MKB Midden-Nederland. Hij reageert mede namens werkgeversorganisatie VNO-NCW Eemland op de verplaatsingsplannen.

Negatieve spiraalIn Woudenberg staat 20 procent van de winkelpanden leeg. "Wij voorzien als plannen voor verplaatsing van de supermarkt worden doorgevoerd een negatieve spiraal in zowel de dorpskernen van Woudenberg als van Scherpenzeel die moeilijk te keren zal zijn", stelt Uytewaal. "De dorpen hebben een positieve impuls nodig om aantrekkelijk te zijn voor vestiging van nieuwe winkels. Geïnteresseerden zullen bij doorvoering van de plannen afhaken omdat bezoekersstromen in beide dorpen teruglopen."

AantrekkerlijkerHij adviseert Woudenberg aan aan de slag te gaan met de Retailagenda, die minister Kamp van Economische Zaken lanceerde met provincies, gemeenten en bedrijfsleven. Winkeliers en eigenaars moeten dan samen werken aan het aantrekkelijker maken van winkelstraten.

OntwikkelruimteDe gemeente Woudenberg begrijpt de zorgen en deelt de zorgen over leegstand. Er zijn plannen om het centrum te vernieuwen. Morgen spreekt de raad daar al over. De verplaatsing van Hoogvliet is voor de gemeente juist positief: Hoogvliet zit nu nog tussen bedrijven aan de Parallelweg waardoor die worden beperkt in hun bedrijfsvoering. Door de super naar de rand te verplaatsen moet juist meer ontwikkelruimte ontstaan.