Nieuws Actueel
'Cybercharlatan' Rian van Rijbroek weer actief: Centric en Strukton deels in haar handen
De bedrijven Centric en Strukton van Gerard Sanderink zijn deels in handen van zijn vriendin Rian van Rijbroek, blijkt uit onderzoek van Tubantia. Haar reputatie is omstreden.

Rian van Rijbroek heeft een dubieuze reputatie: ze staat bekend als een charlatan sinds haar optreden in een tv-uitzending van Nieuwsuur in 2018. Daar deed ze zich voor als cyber-expert; ze zou als hacker voor internationale geheime diensten werken. Maar al tijdens de tv-uitzending viel ze door de mand. Foto's en illustratie: Tubantia.
De invloed van de omstreden Rian van Rijbroek (52) op de Twentse zakenman Sanderink leidde al eerder tot onrust. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt stelde er vragen over: Sanderinks ict-bedrijf Centric werkt veel voor de Nederlandse overheid, onder meer voor Nederlandse gemeenten, De Nederlandsche Bank en de Sociale Verzekeringsbank. In de systemen van Centric zit privacygevoelige en vertrouwelijke data van vrijwel alle Nederlanders, plus belangrijke financiële overheidsinformatie.
Dubieuze reputatie Van Rijbroek
Sanderinks vriendin Van Rijbroek heeft een dubieuze reputatie: ze staat bekend als een charlatan sinds haar optreden in een tv-uitzending van Nieuwsuur in 2018. Daar deed ze zich voor als cyber-expert; ze zou als hacker voor internationale geheime diensten werken. Maar al tijdens de tv-uitzending viel ze door de mand. Vervolgens werd een boek dat ze had geschreven met oud-staatssecretaris Willem Vermeend uit de handel genomen omdat het vol stond met plagiaat. Onderzoek van Tubantia wees al uit dat Van Rijbroek in zeker drie bedrijven van welgestelde ondernemers een puinhoop heeft aangericht. Zij pretendeerde een financieel expert te zijn, maar ook dat bleek fantasie, meldt ook het AD.
Terug in de tijd, januari dit jaar: Dossier Sanderink: Centric-topman ondanks aftreden ‘gewoon’ weer aan het werk
Wat is de rol van het Haagse advocaten- en notarissen kantoor BarentsKrans?
Nu blijkt dat deze charlatan al sinds vorig jaar oktober greep heeft op Sanderinks bedrijven. Ze is toen, samen met commissaris Aike Schoots van Centric, mede-aandeelhouder geworden in de stichting die de aandelen van zijn grootste bedrijven beheert.
De aandelenoverdracht kwam deze week aan het licht na een tuchtklacht van Sanderinks ex-vriendin Brigitte van Egten tegen notaris Robert-Jan Zwaan en kandidaat-notaris Koen van Wijk van het Haagse advocaten- en notarissen kantoor BarentsKrans. Zij hebben Van Rijbroek geholpen haar nieuwe positie te verkrijgen. Daarbij hebben zij volgens Van Egten alle gedragsregels van het notariaat doelbewust met voeten getreden.
Terug in de tijd, maart dit jaar: Dossier Sanderink: drie nederlagen in rechtszaken, in paar uur tijd
Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat beide notarissen na de aandelenoverdracht bezig zijn geweest met de opvolging van Sanderink als bestuurder van zijn bedrijvenstichting. Onder hun leiding zijn de stichtingsstatuten gewijzigd: daarbij is bepaald dat bij Sanderinks overlijden of aftreden twee nieuwe bestuurders aantreden. Deze twee worden in de statutenwijziging niet genoemd, maar gezien het moment van de akte - een week nadat Van Rijbroek en Schoots certificaathouder werden - ligt het voor de hand dat het om hen gaat.
Zeggenschap Van Rijbroek over Sanderinks bedrijvenimperium
Echter: Aike Schoots moet volgens de reglementen van het bestuur op 31 december van dit jaar aftreden vanwege zijn leeftijd. Dat zou betekenen dat Van Rijbroek uiteindelijk als enige de absolute zeggenschap krijgt over Sanderinks bedrijvenimperium, waar zo'n 15.000 mensen werken en waar projecten worden uitgevoerd die cruciaal zijn voor de
Terug in de tijd, november 2020: Onafhankelijke onderzoeken Centric-topman Sanderink waren vooral níet onafhankelijk
Notarissen voor tuchtrechter?
Notariskantoor BarentsKrans zegt op dit moment vanwege de geheimhoudingsplicht niet te kunnen reageren op de tuchtklacht. Vragen over de nieuwe bestuurders worden ook niet beantwoord. Tubantia heeft Gerard Sanderink en Rian van Rijbroek gevraagd om een toelichting op de aandelentransactie, maar kreeg geen reactie.
Volgens Jim van Mourik, emeritus hoogleraar notarieel en privaatrecht aan de Radbouduniversiteit Nijmegen, blijkt uit de e-mails dat het enige doel van de aandelenoverdracht was het aantal certificaathouders uit te breiden. Zo kon de verkoop van bestaande certificaten gefrustreerd worden. En dat mag niet. ,,Een notaris die daaraan meewerkt, komt in aanraking met artikel 93 van de Wet op het Notarisambt. Daarin staat dat dergelijk gedrag een notaris niet betaamt en dus voor de tuchtrechter brengt."