Nieuws Actueel

Dossier Sanderink (Centric, Strukton): 'Ernstige bedreiging en vernietiging bewijsmateriaal'

Voor wie Dossier Sanderink via Tubantia, Follow The Money of deze website volgt, een nieuw hoofdstuk over de topman/eigenaar van onder meer Centric en Strukton. Ditmaal: ernstige bedreiging en vernietiging van bewijsmateriaal. 'Sanderink sleept iedereen mee in zijn persoonlijke gevecht met Van Egten: zijn bedrijven, zijn werknemers én zijn klanten. Ik begrijp niet dat mensen om hem heen niet gezamenlijk opstaan om hem weer bij zinnen te krijgen,' stelt advocaat Tjiam.

Angelique Kunst (Tubantia) 28 december 2020

Gerard sanderink strukton centric cybercharlatan

Gerard Sanderink op weg naar wéér een rechtszaak. Foto: de Volkskrant.

Gerard Sanderink zou zich vlak voor Kerstmis ernstig misdragen hebben toen een deurwaarder bij hem beslag kwam leggen. De Centric-topman bedreigde een politie-inspecteur en vernietigde ter plekke bewijsmateriaal dat in beslag moest worden genomen, zou volgens de advocaat van zijn ex-vriendin in het proces-verbaal van een deurwaarder staan., meldt Tubantia.

Sanderink is eigenaar en hoogste baas van onder meer ict-bedrijf Centric en bouwbedrijf Strukton. Beide bedrijven werken veel voor de Nederlandse overheid. Maar voor diezelfde overheid heeft Sanderink niets dan minachting, zou zo vorige week opnieuw gebleken zijn.

Dossier Sanderink

Dossier Sanderink, waar vooral Tubantia en Follow The Money veel over schrijven, hoe zit dat ook alweer? Cybercharlatan Rian van Rijbroek die in het leven van Gerard Sanderink komt, directieleden die (moeten) opstappen, verloren rechtszaken, zijn bedrijven die door het doen en laten van de topman tientallen miljoenen verliezen, enzovoorts: via deze link kun je alle eerdere artikelen over het Dossier Sanderink lezen.

Welke mails stuurde Sanderink?

De Twentse topman werd onlangs door de rechtbank in Almelo voor de zoveelste keer veroordeeld voor het verspreiden van smaad en laster over zijn ex-vriendin Brigitte van Egten. Zij vermoedt dat hij haar nog veel vaker belastert, maar tot nu toe kon ze dat niet bewijzen. Vandaar dat ze beslag liet leggen op zijn mailbox en zijn telefoon. Daarmee hoopt ze inzicht te krijgen in de mails en WhatsApp-berichten die hij over haar heeft gestuurd.

‘Ik stuur een knokploeg’

Volgens Van Egtens advocaat Paul Tjiam van Simmons & Simmons ging de deurwaarder op maandag 21 december naar het Strukton-hoofdkantoor in Utrecht om daar beslag te leggen. Toen Sanderink weigerde hem te ontvangen, werd een politie-inspecteur ingeschakeld die fungeerde als hulpofficier van justitie.

Het maakte geen indruk op de multimiljonair. Volgens Tjiam staat in het proces-verbaal van de deurwaarder dat Sanderink de beslagpapieren op de grond smeet en beide functionarissen de huid vol schold. Hij bedreigde ook de hulpofficier met de woorden: „Raak mij niet aan want ik stuur een knokploeg op u af.” Sanderink weigerde zijn telefoon af te geven, waarop de hulpofficier nog eens twee politiemensen opriep om hem te fouilleren.

Van Rijbroek bleek de bedenker van al Sanderinks iCloud-wachtwoorden, waarmee zij ook gelegenheid had om zijn accounts op afstand te wissen.

iPhone Sanderink leeggehaald

Tjiam zegt dat het proces-verbaal vervolgens beschrijft hoe Strukton-manager Erik Hermsen ingreep. Hij stelde voor dat hij onder vier ogen met zijn baas zou praten. Sanderink moest wel zijn telefoon achterlaten, in een afgesloten kast, zodat hijzelf maar ook de deurwaarder er niet bij konden. Na het gesprek gaf Sanderink zijn telefoon wel af, maar niet zijn pincode. Hij zei die niet te kennen. Toen die code uren later boven water kwam, bleek de volledige inhoud van de telefoon, en dus ook al zijn WhatsApp-berichten, te zijn gewist.

Van Rijbroek wijzigt wachtwoorden

In de tussentijd had de deurwaarder wel beslag kunnen leggen op Sanderinks mailaccount bij Strukton. En daarin zaten ook berichten van Apple waaruit bleek wat er die ochtend was gebeurd. Precies op het moment dat de telefoon in de afgesloten kast lag, meldde Apple per mail dat de inhoud van zowel Sanderinks iPhone als zijn iPad werd gewist.

Het uitwissen van alle data gebeurde op afstand. De deurwaarder nam volgens Tjiam ook bewijsmateriaal in beslag dat een aanwijzing gaf over wie dat had gedaan. Er lag namelijk een document in het kantoor met inloggegevens van Sanderinks accounts. Daaruit bleek dat de wachtwoorden van de Centric-topman regelmatig worden gewijzigd door Rian van Rijbroek, zijn huidige vriendin die bekend staat als cybercharlatan.

Tekst gaat onder foto (Tubantia/Carlo ter Ellen) hieronder verder: Gerard Sanderink en zijn vriendin, zelfverklaard cyberexpert Rian van Rijbroek.

Van Rijbroek bleek de bedenker van al Sanderinks iCloud-wachtwoorden, waarmee zij ook gelegenheid had om zijn accounts op afstand te wissen. Ze had bovendien nog tijdens het bezoek van de deurwaarder een geheel nieuw iCloud-account voor haar geliefde aangemaakt, waarvan zij alleen het wachtwoord wist.

Sanderink beweerde tegenover de deurwaarder dat het wissen van alle e-mails in zijn iCloud-account te maken had met het recente vonnis van de rechter in Almelo. Die had hem echter alleen opgedragen het beledigende ‘onderzoeksrapport’ over zijn ex-vriendin Brigitte van Egten te vernietigen. Over andere zaken zegt het vonnis niets.

Aangifte bij politie tegen Sanderink en Hermsen

Van Egtens advocaat Tjiam is woedend over de actie van Sanderink. Volgens hem gaat zijn cliënte bij de politie aangifte doen tegen zowel haar ex-vriend als zijn directeur Erik Hermsen.

„Sanderink begaat een ernstig misdrijf door tijdens de beslaglegging opzettelijk bewijsmateriaal te vernietigen. Dat is absurd, zeker gelet op zijn rol als eigenaar en bestuurder van Strukton en Centric. En hij lijkt ook nog eens te zijn geholpen door Erik Hermsen, de directeur van Strukton. Sanderink sleept iedereen mee in zijn persoonlijke gevecht met Van Egten: zijn bedrijven, zijn werknemers én zijn klanten. Ik begrijp niet dat mensen om hem heen niet gezamenlijk opstaan om hem weer bij zinnen te krijgen. De directieleden en de or van Strukton en Centric hebben de verantwoordelijkheid om in het belang van de ondernemingen, de werknemers én Sanderink, tot actie over te gaan om erger te voorkomen."

Tubantia heeft zowel Gerard Sanderink als Rian van Rijbroek op diverse manieren benaderd om hun versie van de gebeurtenissen van 21 december te vertellen. Beiden hebben niet gereageerd.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.